Lamp voor in de badkamer kopen zonder je zorgen te maken voor kortsluiting, corrosie of andere nare bijkomstigheden. Bekijk hieronder de uitgebreide collectie lampen die bestemd zijn voor vochtige ruimtes, sterker nog ze zijn hier speciaal voor gemaakt!

Welke IP waarde (waterbestendigheid) heb je nodig:

In badkamers zijn er de zogeheten badkamerzones. Bij elke zone zijn er weer andere eisen van toepassing:

Zone 0: Onder water 
12 Volt is hierbij de maximale spanning. Het laatste getal van de IP-waarde moet hierbij minimaal 7 zijn. Bijvoorbeeld IP67.

Zone 1: Veel contact met water
Dit betreft bijvoorbeeld de douche- of badwand. Wanneer je een badkamerlamp wilt aanschaffen van 12 Volt of meer Voltage dan moet je een IP waarde hebben waarbij het laatste getal minimaal 4 is. Bijvoorbeeld. IP44 of IP54. Een hogere IP waarde zoals IP65 en IP67 mag dus altijd, aangezien dit nog een hogere beschermingsgraad heeft.

Zone 2: Spattend water
In deze zone kan de verlichting in contact komen met spattend water. Bijvoorbeeld naast het bad, douche of bij de wasbak. Lampen die binnen deze zone vallen mogen een IP waarde hebben met minimaal het cijfer 4 aan het einde. Bijvoorbeeld IP44.

Zone 3: Geen contact met water
Zone 3 betreft bijvoorbeeld de plafondverlichting, de algemene verlichting om de ruimte te verlichten waarbij er geen direct contact is met water. Het beste is om hierbij gebruik te maken van lampen die een IP waarde hebben waarbij het laatste cijfer minimaal een 1 heeft. Bijvoorbeeld IP21.

Tips & informatie voor badkamerverlichting

De badkamer is in te delen in verschillende zones. Afhankelijk per zone kies je de bijpassende verlichting en IP-waarde. Badkamerverlichting die tegen onderdompeling moet kunnen zoals in het bad, moet een IP-waarde hebben van minimaal IPX7. Badkamerverlichting die in contact komt met stralend of spattend water, zoals de douchewand, moet een IP-waarde hebben van minimaal IPX4.

Tenslotte is er nog de badkamerverlichting die niet direct in contact komt met water maar wel met condens. Hierbij is de IP-waarde van IPX1 voldoende. Bekijk in bovenstaande afbeelding welke IP-waarde bij welke zone wordt geadviseerd. en lees hieronder nog meer over de betekenis van de IP-waarde 

Bij badkamer verlichting is het belangrijk om te kijken naar de IP-waarde. IP-waarde betekent de beschermingsgraad, ook wel genoemd de mate waarin een lamp waterdicht is. De IP-waarde wordt aangeduid met twee cijfers. (Bijvoorbeeld IP-54) Het eerste cijfer geeft de mate van bestendigheid tegen stof aan, het tweede cijfer geeft aan hoe goed de lamp tegen vocht kan. Wanneer we letten op de IP-waarde bij badkamer verlichting letten we dus vooral op het laatste cijfer.

Eerste cijfer (van 0 tot en met 6): binnendringen objecten en stof

IP0X:      Niet beschermd.             
IP1X:      Beschermd tegen voorwerpen met een diameter groter dan 50mm
IP2X:      Beschermd tegen voorwerpen met een diameter groter dan 12,5mm
IP3X:      Beschermd tegen vaste voorwerpen met een diameter groter dan 2,5mm
IP4X:      Beschermd tegen vaste voorwerpen met een diameter groter dan 1mm
IP5X:      Beschermd tegen stof (stofvrij). 
IP6X:      Stofdicht.

Tweede cijfer (van 0 tot en met 8): binnendringen water

IPX0:      Niet beschermd.             
IPX1:      Beschermd tegen druppelend water (= Druipwaterdicht).
IPX2:      Beschermd tegen druppelend water bij een schuine stand tot 15 graden. 
IPX3:      Beschermd tegen sproeiend water (= Regenwaterdicht). 
IPX4:      Beschermd tegen opspattend water (= Spatwaterdicht).
IPX5:      Beschermd tegen waterstralen (= Spuitwaterdicht).          
IPX6:      Beschermd tegen krachtige waterstralen zoals stortbuien.            
IPX7:      Beschermd tegen onderdompeling (30 minuten lang bij onderdompeling van 1m diep).
IPX8:      Beschermd tegen verblijf onder water (= Drukwaterdicht).

 

Sfeervol de badkamer verlichten

Bij het verlichten van de badkamer is het belangrijk om net zo te kijken naar deze ruimte als dat u dat zou doen bij de inrichting van bijvoorbeeld uw woonkamer. Door te kiezen voor de juiste badkamer verlichting op de juiste plaats maken deze lampen uw badkamer compleet!

Voldoende, goede verlichting in de badkamer

Badkamer verlichting is heel belangrijk voor de vormgeving van de badkamer. Juist de badkamer is een plek waar veel aan de persoonlijke verzorging wordt gedaan. Een goede verlichting bij de spiegel is dan ook heel belangrijk.

Typen badkamer lampen

Op onze websites zijn verschillende soorten badkamer verlichting verkrijgbaar. U kunt kiezen voor een badkamer plafondlamp of bijvoorbeeld voor een badkamer wandlamp bij de spiegel. Ook (inbouw)spots behoren tot de mogelijkheden.

Veilige en vochtbestendige badkamerlampen

Veiligheid is een belangrijk aspect bij de badkamer verlichting. De lampen in de categorie van de badkamer verlichting zijn dan ook speciaal geselecteerd op de juiste IP-waarde, deze moet hoog genoeg zijn om tegen water te kunnen. Het is hierbij belangrijk om te kijken naar de plek waar de verlichting zal worden toegepast.

De IP-waarde van ingebouwde verlichting in het bad moet bijvoorbeeld hoger zijn dan de wandlamp aan de badkamer muur.

Advies voor uw badkamerverlichting

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste badkamerverlichting? Vraag het aan één van onze medewerkers op 030 – 6339653 of per chat tijdens de kantooruren.