Heb je een buitenlamp met sensor gekocht?
In veel gevallen zit er een ingebouwde sensor op te lampen met een kapje over de sensor. Door het kapje weg te schuiven worden er 2 schroefjes zichtbaar waaraan gedraaid kan worden.
De meest voorkomende sensor is de bewegingssensor oftewel de bewegingsmelder. Naast deze melder die reageert op bewegingen is het ook mogelijk dat je een buitenlamp met schemerschakelaar hebt gekocht en wilt aansluiten.

Buitenlamp met bewegingssensor

De buitenlamp met ingebouwde bewegingssensor springt aan wanneer de sensor een beweging opmerkt. Verschillend per type lamp zijn de mogelijkheden hiervoor in te stellen. Veelal zijn er 2 factoren die u zelf kunt bepalen bij deze lampen;

Afstand tussen de lamp en de beweging

Hierbij gaat het om de afstand tussen de beweging en de lamp. Moet de lamp aanspringen als er beweging gedetecteerd wordt tussen binnen een straal van 5 meter of slechts binnen een straal van 3 meter? Dit is vooral van belang als er bijvoorbeeld op korte afstand een stoep of weg is die openbaar is, het is meestal niet de bedoeling dat de lamp aanspringt wanneer er voor u  huis een auto langsrijdt.

Hoe lang blijft de lamp branden

Naast dat de afstand tussen de beweging en de lamp te meten is veelal ook zelf te bepalen hoe lang het licht blijft branden nadat de beweging is gedetecteerd.

Stel dat de lamp met sensor de wandlamp betreft in het gangetje naast u huis. Hier kunt u langskomen als u met de fiets thuiskomt wanneer u deze achter in de schuur zet en vervolgens door de achterdeur naar binnenloopt. In dit geval is het niet energiezuinig om de buitenlamp na het langskomen vervolgens 5 minuten te laten branden. Bij dit type lamp is circa 1 minuut branden de ideale oplossing. Het is hierbij dus handig om per lamp de tijd te kunnen instellen hoe lang het na elke beweging brandt.

Buitenlamp met schemersensor

De buitenlamp met ingebouwde schemersensor springt aan wanneer het schemering begint te worden. In de meeste gevallen is de lamp zo in te stellen dat de LUX (lichtsterkte) in te stellen is. Zo kunt u ervoor kiezen om de lamp wanneer het net schemerig begint te worden al te laten branden of juist wanneer het echt donker is pas aan te laten gaan.