Grondspots installeren

Waar moet ik op letten bij het plaatsen van grondspots buiten?

Bij het plaatsen van grondspots in je tuin of op je terras moet je voorzichtig zijn. De grondspots moeten zo aangesloten worden zodat ze bestand zijn tegen de vochtigheid van buiten. Het belangrijkste is dat de verbinding van je grondspot met het elektriciteitsnet waterdicht is.

De IP-waarde moet hoog genoeg zijn

Een eerste belangrijk punt is de beschermingsklasse van je grondspots. Als je een grondspot buiten wilt plaatsen, moet deze bestand zijn tegen water en stof. Dat wordt aangegeven door de IP-waarde (International Protection). Deze waarde bestaat uit twee cijfers, waarbij het eerste cijfer de bescherming tegen vaste voorwerpen aangeeft, en het tweede cijfer de bescherming tegen water en vocht. Aangezien grondspots zich op een nogal kwetsbare plaats in de bodem bevinden, kies je het best voor grondspots met minimaal IP68.

Waterschade

In sommige gevallen gebeurt het dat er toch water de grondspot kan bereiken. Er zijn een aantal redenen die hiervan de oorzaak kunnen zijn.

◾De wartels aan de inbouwpot van de grondspot zijn niet goed vastgedraaid.

◾Het glas bovenaan de grondspot is niet goed vastgedraaid.

Bij een LED-grondspot zit de lichtbron en ook het glas al vast in het armatuur, je moet dit dus niet meer zelf vastdraaien.

◾De aftakdoos is niet opgegoten met hars. Op die manier kan er water in de aftakdoos, hetgeen vervolgens via de kabel de spot kan binnenstromen.

Locatie en ondergrond

Aangezien grondspots het buiten sowieso al zwaar te verduren krijgen, plaats je ze het best op een goed drainerende ondergrond.

◾Plaats je grondspots nooit in kuilen. Installeer ze op een vlak of hoger gelegen oppervlak.

◾Voorzie de put waarin je je grondspot plaatst van een laag grind van ongeveer 45 cm. Dit zorgt ervoor dat regenwater sneller weg kan en er is minder risico op opkomend grondwater.

Waterdichte verbinding maken

Om je grondspots te kunnen laten werken, moet je ze verbinden met het elektriciteitsnet. Die verbinding moet je extra goed beschermen tegen vocht. De veiligste manier om dit te doen is door de verbinding te maken in een aftakdoos, en deze vervolgens vol te gieten met hars. Het giethars in de aftakdoos zorgt ervoor dat de verbinding en ook je grondspot volledig vrij blijft van water.

De aansluiting maken in waterdichte verbindingen met wartels is ook een mogelijkheid. Alleen is dit een iets minder veilige oplossing. De kans op het doorkomen van water is mogelijk.

Soepele kabel voor aansluiting

De kabel van de grondspot waarmee je de aansluiting maakt, moet een waterdichte, rubberen kabel zijn. Een soepele, rubberen kabel kan veel beter worden afgesloten tegen water. Tegenwoordig zit deze kabel vaak al vast aan de grondspot die je koopt. Je hoeft in dit geval dus geen aparte kabel te kopen. Verwijder nooit de meegeleverde kabel van de grondspot! Als je dit wel doet, verlies je je garantie.

Kabel controleren op waterschade

Indien je bang bent dat er toch water via de kabel is binnengekomen, kan je de kabel opensnijden om dit te controleren. De kabel van de grondspot bevat onder de isolatie een wit poeder dat gelijkmatig verdeeld is rondom de kabel. Als je bij het opensnijden merkt dat dit poeder gestold is, niet mooi verdeeld is en/of klonters ziet, betekend dit dat er water in de kabel is gekomen.