Bedrijfshal verlichting


Waar moet ik op letten bij verlichting in een bedrijfshal? 

Kijk naar wat voor soort ruimte het is en hoeveel licht je daar wilt hebben. Voor bijna elke ruimte word een verschillend aantal ”lux” aangeraden, dit geeft de lichthoeveelheid aan die op een bepaald oppervlakte schijnt. Hieronder vind u een overzicht met het aantal aangeraden lux voor bedrijfshallen, denk hierbij aan bijvoorbeeld een magazijn.


Bedrijfshal / Industrie

Magazijn / Opslag:                         100 lux
Expeditie en verpakkingsruimte:   300 lux
Metaalbewerking / Werkplaats:     300 lux
Gangpad:                                           150 lux
Assemblage: / Montage:                 300 lux
Laboatorium / Precisie werk:          500 lux

 
Wat voor verlichting?

Voor bedrijfshallen raden wij het volgende aan:
 – TL armaturen  
 – LED TL armaturen met een extra hoge lichtopbrengst
 – High Bay armaturen
 – Normale (waterbestendige) wand- en plafondlampen of lichtlijnen 
 – Lijnverlichting

Welke lamp is nou de beste? Dit hangt puur van de situatie en uw persoonlijke voorkeur af. Als u een hoge ruimte heeft dan moet u er zeker van zijn dat u een lamp heeft met genoeg lumen. Vaak zijn High Bay lampen hier geschikt voor.

 

Hoeveel lampen met welke hoeveelheid lumen heb ik nodig bij hoge ruimtes?

Voor hoge ruimtes zoals bijvoorbeeld een groot magazijn, kan het kiezen van verlichting best moeilijk zijn. Hoe hoger de ruimte hoe minder licht er uiteindelijk op de grond komt. Hieronder ziet u een overzicht met welke verlichting aangeraden word voor welke hoogte.

 

Hoogte

Aangeraden verlichting

Ruimtes lager dan 6 meter

TL armaturen

Ruimtes tussen de 6 en 8 meter

LED TL armaturen met een extra hoge lichtopbrengst

Ruimtes tussen de 6 en 8 meter of hoger

High Bay armaturen


Voorbeeld:

Stel u wilt uw magazijn verlichten. De gewenste lichtsterkte voor een magazijn is 100 lux. De lengte van uw magazijn is 15 meter en de breedte is 30 meter. Het totaal oppervlak van uw magazijn is dus 15 x 30 =  450 m2. Het aantal lumen dat nodig is om uw werkplek goed te verlichten is dus: 450 x 100 = 45.000 lumen (Aantal vierkante meter keer de aangeraden hoeveelheid lux). Naast dat het magazijn een groot oppervlakte heeft, is het magazijn ook 9 meter hoog. Het is belangrijk om ook hier rekening mee te houden. 

In het schema hieronder kunt u precies zien hoeveel watt u nodig heeft bij welke hoogte. Let op: Dit geldt alleen voor High Bay lampen.

 

Hoogte in meters

Aantal watt

4,5 – 6 meter hoog

100 watt

6 –  8 meter hoog

150 watt

8 – 10 meter hoog

200 watt

10 – 12 meter hoog

240 watt


De keuze valt dus eigenlijk automatisch op een lamp met 200 watt, in dit geval kies ik voor een LED High Bay lamp.
De lamp heeft 24.000 lumen en het aantal lumen dat nodig is om het magazijn goed te verlichten is 45.000. De berekening is dus 45.000 : 24.0000 = ongeveer 2. 


Kortom: Voor het verlichten van een magazijn van 450 m2 met een hoogte van 9 meter zijn volgens het voorbeeld 2 High Bay lampen nodig met 200 watt / 24.000 lumen. 

 

Eigen beredenering:

Wat wel belangrijk is om erbij te vermelden is dat dit slechts een voorbeeld is en dat dit uiteindelijk af hangt van de ruimte. Denk daarom altijd zelf goed na hoeveel lampen logisch zouden zijn. Bij High Bay lampen zou ik zelf rond de 5 meter tussen de lampen in houden en ook rond de 5 meter tussen de lamp en de muur. Bij een magazijn met een lengte van 15 meter en een breedte van 30 meter zou ik dus 5 meter van de muur één lamp plaatsen en vervolgens nog één lamp 5 meter verder (Mogelijk zal één lamp al voldoende zijn). Vervolgens zitten we met een breedte van 30 meter. Aan beide kanten houden we 5 meter afstand van de muur, dit betekent dat we nog 20 meter over hebben. Ik zou ervoor kiezen om om de 10 meter één lamp te plaatsen (Dit is slechts een indicatie / advies, ga altijd na of dit voldoende is voor de ruimte). We hebben nu dus gekozen voor 2 rijen met 3 lampen, in totaal komen we dan op 6 lampen. Dit zijn 4 lampen meer dan in het voorbeeld, gebruik daarom altijd uw eigen verstand.