Bewegingssensors

van 66 producten

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

van 66 producten

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Bewegingssensors kopen?

Een bewegingssensor is een sensor die licht geeft wanneer er beweging, warmte of verandering in licht wordt gedetecteerd. Bewegingssensors zijn los beschikbaar en ook geïntegreerd in een lamp. De sensor kan je zowel binnen als buiten toepassen.

Bewegingssensoren toepassen

De meest bekende vorm van het gebruik van bewegingssensors is om inbrekers af te schrikken. Wanneer de inbreker door de sensor gedetecteerd wordt springt het licht aan. Zo kan de inbreker niet meer onopgemerkt zijn slag slaan. Voor deze toepassing wordt de bewegingssensor vaak geplaats bij deuren van woningen en bedrijfsruimtes. Hierbij kan je ervoor kiezen om de bewegingssensor onopvallend en discreet te plaatsen.

 

Een lamp met bewegingssensor zorgt voor comfort

Iedereen kent het wel. Je wil even snel iets pakken in het donker maar je ziet soms niet waar je loopt. Je stoot je teen en de schakelaar vind je ook niet makkelijk in het donker. Een sensor voor een lamp die op basis van beweging activeert is hierbij de ideale oplossing. Loop zonder gevaar door de hal, op de trap of naar de badkamer. Zodra je de sensor passeert springt het licht aan. Een groot voordeel van een sensor in huis is de efficiëntie. Na het passeren van de sensor blijft een licht nooit te lang aan staan, waardoor het energiegebruik in huis omlaag gaat.

Buiten kan je de bewegingssensor ook goed toepassen. Met een buitenlamp met bewegingssensor kan je ’s avonds veilig over het looppad naar de voordeur lopen en hoef je niet met je telefoon bij te schijnen als je het sleutelgat wil vinden.

 

Bespaar met een bewegingssensor

Omdat de lamp alleen aangaat als het beweging of warmte detecteert bespaar je op je energiekosten omdat de lamp niet langdurig aan hoeft te staan. De lamp gaat na een korte tijd namelijk weer automatisch uit. Je kan dan ook geen extra kosten maken omdat je het licht niet kan vergeten uit te doen.

 

Welke type bewegingssensoren zijn er?

Infraroodsensor
De infraroodsensor detecteert verandering in bewegingen en temperatuur.

Fotocelsensor
De fotocel sensor neemt een verandering in lichtintensiteit waar. Op basis hiervan gaat het licht aan of uit. 

Daglichtsensor           

De daglichtsensor meet de hoeveelheid daglicht en vult waar nodig met kunstlicht bij. Wanneer er bijna geen daglicht is zal de lamp 100% aanvullen. Is er weer voldoende daglicht? Dan neemt de hoeveelheid licht waar de daglichtsensor voor zorgt weer af. 

Microgolf

De microgolfsensor zendt continu microgolven uit. Deze worden weerkaatst en teruggestuurd naar de bewegingssensor. De sensor detecteert vervolgens het verschil tussen de gezonden microgolven en ontvangen microgolven.

 

Waar moet je rekening mee houden als je een bewegingssensor binnen plaatst?

- Zorg dat meubilair de sensor niet als een obstakel kan verstoren.

- Kies een sensor die niet gevoelig is voor huisdieren.

- Kies een bewegingssensor met de juiste IP waarde. Plaats je de bewegingssensor in een vochtige ruimte zoals de badkamer? Dan is het verstandig om een bewegingssensor te kiezen met een IP waarde van minimaal IP25. Klik hier  voor meer informatie over IP waardes.

- Welke reactietijd heeft de bewegingssensor tussen detectie van beweging of warmte en het inschakelen van het licht.

- Hoe lang de lamp blijft branden na detectie van beweging of warmte.

 

Waar moet je rekening mee houden als je een bewegingssensor buiten plaatst?

- Hang de bewegingssensor op een hoge en lastig te bereiken plek. Zo raakt de bewegingssensor minder snel beschadigd en kan niemand er zomaar aankomen.

- Kies het juiste afstand van de detectiehoek van de bewegingssensor. Hang je de bewegingssensor te hoog of detecteert de bewegingssensor een te grote afstand? Dan verlies je effectiviteit.

- Houd rekening met dieren die in de buurt van de bewegingssensor komen (zoals vogels).

- Kies een bewegingssensor met de juiste IP waarde. Wanneer de bewegingssensor blootgesteld wordt aan regen is het verstandig om een bewegingssensor te kiezen met een IP waarde van minimaal IP44. Klik hier voor meer informatie over IP waardes.

- Welke reactietijd heeft de bewegingssensor tussen detectie van beweging of warmte en het inschakelen van het licht.

- Hoe lang de lamp blijft branden na detectie van beweging of warmte.

De bewegingssensor kan je aansluiten op meerdere lampen zodat deze tegelijkertijd ingeschakeld wordt. Er is een groot aanbod aan buitenlampen met een geïntegreerde bewegingssensor. Zo zijn er onder andere wandlampen voor bij de deur en sokkellampen en prikspots voor langs het looppad. Naast veiligheid en comfort zorgen de buitenlampen met bewegingssensor ook voor sfeer in de tuin.

Montagehoogte bewegingssensor bepalen

Wanneer je de bewegingssensor buiten gebruikt is het verstandig om dit op een plek te doen waar vreemden niet zomaar aan de bewegingssensor kunnen zitten. Daarom raden we een hoogte van minimaal 2 meter aan. Hierbij is het ook belangrijk om naar de aanbeveling van de fabrikant te kijken. Als je de bewegingssensor te laag plaatst mis je effectiviteit.

 

Detectiehoek kiezen

De detectiehoek van een bewegingssensor ligt tussen de 90˚ en 360˚. Hierbij is de plek waar je de bewegingssensor plaatst van belang. Plaats je de bewegingssensor aan het plafond en wil je de grootst mogelijke ruimte bewaken? Dan zorgt de 360˚ bewegingssensor dat alles in het volledige gebied rond de sensor gedetecteerd wordt. Plaats je de bewegingssensor aan de wand dan is de maximale detectiehoek 180˚. Voor een bewegingssensor bij de voordeur of langs het looppad kan 90˚ of 120˚ al voldoende zijn.