Inbouwspots aansluiten

Het aansluiten van de inbouwspots

Het lijkt een lastige klus, het installeren van van inbouwspots. Voordat we beginnen is het van belang om een duidelijk lichtplan op te stellen. Na het opstellen van het lichtplan, zetten we eerst de mogelijkheden op een rij om vervolgens toe te lichten hoe je de spots aansluit. Met dit eenvoudige stappenplan schijnen jouw inbouwspots in no-time.

Twee manieren voor aansluiten inbouwspots door middel van doorlussen

1. Doorlussen met lasklemmen, doorlussen met lasklemmen en beschermdoosje eromheen

2. Alles aansluiten op 1 centraal punt

* Door de Q code in de zoekbalk in te vullen vind je het betreffende product.

 

Doorlussen inbouwspots met lasklemmen en beschermdoosje

Voor het doorlussen is het mogelijk om een 3-weg connector te gebruiken. Hierbij komt het stroomdraad aan en gaat in de connector. De 2e uitgang van de connector gaat naar de lamp die je hier wil aansluiten en de 3e uitgang van de connector gaat naar de volgende lamp. Het is mogelijk om dit te doen aan de hand van losse lasklemmen. Om de lasklemmen buiten beter te beschermen, is het mogelijk om een extra beschermdoosje hierom heen te monteren.

 

Benodigdheden doorlussen inbouwspots met lasklemmen

 

  •  

Alles aansluiten vanuit één centraal punt

Soms heb je slechts één aansluitpunt en wil je toch meerdere spotjes aansluiten. In dit scenario sluit je alle spotjes aan op één centraal punt. Het aansluiten van meerdere lampen op één aansluiting is mogelijk met een 3-4-5-6-7-8-weg koppeling. Hier gaat door het midden van het stroompunt een snoertje naar elke lamp. De grootte van de koppeling is afhankelijk van hoeveel lampen je wil gaan aansluiten. Als je bijvoorbeeld 5 lampen wil aansluiten dan is een 5-weg koppeling van toepassing. Een nadeel is wel dat als een spotje niet meer werkt, de andere aangesloten spotjes ook niet meer functioneren.

 

Benodigdheden aansluiten vanuit één centraal punt

  •  

Grondspots en ledschijnwerpers

Sommige lampen zoals de grondspots en de LED schijnwerpers worden geleverd met een klein stukje snoer waarbij er losse draden uitsteken. Als je deze op een kabel wil aansluiten of een stekker met snoer kan je een 2-weg connector pakken. Deze zijn beschikbaar als compacte koppeling en bevat een doosje met 2 uitgangen. Net iets meer ruimte nodig in de doos? Kies dan voor de waterdichte 2-weg kabelkoppeling met wago plug binnenin. 

 

Benodigdheden aansluiten grondspots en ledschijnwerpers

  •  

Inbouwspots in de badkamer of vochtige plekken

Zowel 230 Volt als 12 Volt inbouwspots kunnen geplaatst worden in een badkamer. De IP waarde is hierbij wel enorm belangrijk, zie de tabel hieronder voor alle informatie. Denk er wel aan dat dit de minimale aangeraden IP waarde is en dat je bijvoorbeeld bij zone 2 en 3 ook waterdichte IP65 inbouwspots kan plaatsen. In zone 3 kan je natuurlijk ook gewoon een spatwaterdichte IP44 inbouwspot plaatsen. Andersom gaat dit uiteraard niet altijd. Plaats bijvoorbeeld geen IP21 inbouwspot in zone 0.

 

Afbeeldingsresultaat voor ip waarde badkamer

Zone Minimale IP waarde
0 IP67
1 IP65
2 IP44
3 IP21