Railverlichting

Railverlichting kopen? Kies hieronder een categorie:

Railverlichting is verlichting die je vaak ziet in winkels, horeca en showrooms. Railverlichting wordt gebruikt omdat het makkelijk te monteren is en daarnaast ook erg gebruiksvriendelijk is. Je bepaalt zelf de vorm waarin je de railverlichting aan het plafond aanbrengt doordat je de rail kan vervormen en verlengen met hoekkoppelstukjes en nieuwe stukken rails. Ook het aantal spotjes dat je gebruikt is eenvoudig aan te passen. Je kan altijd spotjes toevoegen en je kan de spotjes op de rail ook makkelijk verplaatsen. Ons aanbod aan railverlichting bestaat uit rails, accessoires en spotjes voor 2-fase en 3-fase railverlichting. 

Wat zijn de verschillen tussen 2-fase en 3-fase railverlichting?

Het aantal fase bij railverlichting geeft aan hoeveel schakelaars en dimmers er maximaal aangesloten kunnen worden op de railverlichting. Zo kan je bij de 2-fase railverlichting maximaal 2 schakelaar en 2 dimmer kan aansluiten. Bij de 3-fase railverlichting kun je maximaal 3 schakelaar en 3 dimmers aansluiten.. Een fase rail heeft interne geleiders: nuldraad, 1-fasedraad, 2-fasedraad en aarddraad. 3-fase rail heeft ook een 3-fasedraad. Per spotje op de rail stel je in of je de lamp in groep 1, 2, (3, alleen bij 3-fase rail) of uit wil. Per groep kan je een schakelaar of dimmer aansluiten. Zo kan het zijn dat je na sluitingstijd alleen de lampen bij het winkelraam aan wil laten. In dat geval stel je alle spotjes bij het raam in op groep 1 en schakel je de overige groepen ’s avonds uit.

- Met 2-fase railverlichting heb je 2 schakelaar en 2 dimmers waardoor je 2 groepen kan instellen.
- Met 3-fase railverlichting heb je 3 schakelaar en 3 dimmers waardoor je 3 groepen kan instellen.

Voordelen van 3-fase verlichting ten opzichte van 2-fase railverlichting

3-fase railverlichting kan ook gebruikt worden als 2-fase railverlichting.

Er kunnen meer verlichtingsgroepen ingesteld worden.

Er kan meer vermogen gecreëerd worden

 

Tips bij installatie railverlichting

De ideale hoogte van een spanningsrail ligt tussen de 2,4 en 3 meter. Een te lage rail zorgt voor een minder ruimtelijk gevoel. Houd er ook rekening mee dat de spots ook nog tussen de 20 en 30 cm zullen uitsteken. 

Benodigdheden voor een rail van 4 meter:
- 1x aansluitdoos (let op, aarde links of rechts)
- 4x de rails van 1 meter
- 3x koppelstuk
- 1x eindstuk
- Het aantal railspots wat aan de rail komt te hangen

 

Blogs over railsysteem verlichting

2-fase railverlichting is te bedienen met 2 schakelaars (of dimmers) en de 3 fase railverlichting met 3 schakelaars (of dimmers).

  •