Lichtbronnen

Lichtbron kopen? Kies hieronder een categorie

LED lampen zijn lichtbronnen die weinig energie verbruiken. Vervang je een traditionele lichtbron voor LED? Kies dan een LED lamp met ongeveer 10% van het wattage van de traditionele lichtbron (40w = 4w). In een gemiddelde woning zorgt een LED lamp met een wattage tussen de 3w en 6w vermogen voor voldoende licht. Hierbij is het zo dat je wanneer je de lamp hoog hangt je kiest voor een lichtbron met een hoger wattage. Kies hieronder de fitting van de lamp die je zoekt. 

Lichtbron fittingen

Klik hier voor meer details over fittingen.

 

Lichtbron soorten

  •  

Om je goed verder op weg te helpen bij het kiezen van de juiste lichtbron geven we je graag praktische tips om te zorgen dat je precies weet waar jouw lichtbron aan moet voldoen. Heb je een vraag over een lichtbron? Wij beantwoorden deze graag en voorzien je van het juiste lampenadvies.

Belangrijke begrippen  
Armatuur De armatuur is een draagconstructie met lamphouder. De lichtbron wordt bevestigd aan de armatuur.
Fitting De fitting is de aansluiting van de lamp aan de armatuur.
Lumen Met Lumen drukken we de hoeveelheid licht uit. Hoe hoger het aantal Lumen hoe feller het licht.
Watt Het energieverbruik van een lamp drukken we uit in Watt. Het wattage geeft aan hoeveel energie per seconde verbruikt wordt als de lamp aanstaat.
Slimme verlichting Verlichting dat te besturen is via een app. Zo kan ingesteld worden wanneer het licht aangaat of kan de kleur aangepast worden.

 

Kies voor LED lichtbron

Als je lichtbron is opgebrand of kapotgegaan wil je hiervoor een nieuwe bestellen. Het type fitting dat je nu nodig hebt is afhankelijk van de armatuur van de lamp die je hebt. Als je weet welke fitting je nodig hebt, dan heb je nog enkele andere keuzes. Zoals de keuze tussen LED of halogeen. LED is hier de beste keuze. Het verschil in wattage (verbruik) tussen deze twee type lichtbronnen is best groot te noemen, terwijl het prijsverschil aanzienlijk klein is geworden. De aanschafprijs van de LED lichtbron is iets hoger maar de LED lichtbron verbruikt minder en gaat langer mee. Je bespaart dus met LED.

Vervang je halogeen door LED? Let dan wel op dat je niet hetzelfde wattage kiest! De LED lichtbron produceert namelijk meer licht. Kijk bij het kiezen van een LED lichtbron daarom naar de lichtopbrengst. Dit drukken we uit in lumen.

Met het oog op het duurzame karakter van de LED lichtbronnen houden we de prijzen van de LED lichtbronnen zo laag mogelijk. Zo willen we de LED lichtbron interessant houden voor jou en hopen we de wereld weer een klein beetje duurzamer te maken.

 

Interessante lichtbron functionaliteiten

Lichtbronnen zijn er met verschillende functionaliteiten. Wij hebben lampen die een sensor hebben en ingeschakeld worden als ze beweging of een bepaalde lichtkleur detecteren. Ook hebben wij lichtbronnen met een dim to warm functie. Wanneer je deze lichtbron dimt geeft de lamp niet alleen minder licht maar ook een warmere lichtkleur.

Kies een slimme lichtbron

Een slimme lichtbron is te besturen via een app. Met slimme verlichting van Lampgigant is het snel en makkelijk om een planning in te stellen door middel van de Tuya app. Zo kan je bijvoorbeeld het licht aanzetten voor meer veiligheid als je niet thuis bent, de ochtendroutine aan te passen of een ontspannen feel good-plek creëren met zachte kleuren en verschillende tinten licht. 

Bespaar met voordeelverpakkingen

Je bespaart kosten wanneer je lichtbronnen in een voordeelverpakking koopt. De voordeelverpakkingen bevatten 5, 10 of 20 lichtbronnen en zijn voordeliger dan wanneer je dit aantal lichtbronnen los koopt. 

 

Blogs over lichtbronnen

  •  

 

 

Jouw lichtbron vind je bij Lampgigant

Als je een lichtbron zoekt ben je bij Lampgigant aan het juiste adres. Onze collectie bevat meer dan 450 lichtbronnen. Of je nou een lichtbron in de vorm van een kaars, een slimme lichtbron of een TL buis zoekt. Bij Lampgigant ga je het vinden. 

Jouw lichtbron snel in huis

Heb je de juiste lichtbron gevonden? Dan gaan we gelijk voor je aan de slag. Wij zorgen dat je zo snel mogelijk je nieuwe lichtbron kan gebruiken. Bestel je de lichtbron voor 23.59 uur? Dan heb je jouw lamp morgen in huis. Avondlevering? Dat is ook zeker mogelijk. 

    

 

 

 

Welke lichtbron fittingen zijn er?

De keuze voor de fitting van de lichtbron is afhankelijk van het armatuur van de lamp waar je een lichtbron voor nodig hebt. Hieronder geven we graag meer details over de fittingen van de lichtbronnen.

Fitting Meest voorkomende type lamp
E27 Hanglamp, plafonnière, staande lamp en tafellamp
E14 Hanglamp, plafonnière, staande lamp, tafellamp en wandlamp
GU10 Inbouwspot en opbouwspot
GU5 3 Inbouwspot en opbouwspot
GU4/G4 Hanglamp en staande lamp
G9 Hanglamp, opbouwspot en wandlamp
G13 TL buizen
R7S Staande lamp

 

E27 fitting en E14 fitting

De E27 LED lampen en de E14 LED lampen hebben een schroeffitting. De E van deze fitting staat voor het Edison-schroefdraad. De E27 fitting wordt hierbij de grote draaifitting genoemd en de E14 fitting de kleine schroeffitting. Het cijfer na de E geeft de diameter van de fitting aan:

- diameter van de E27 fitting: 27 mm;
- diameter van de E14 fitting: 14 mm.

Omdat je de lichtbron eenvoudig kan indraaien is het vervangen van de lamp een fluitje van een cent.

 

De GU10, GU5.3 en GU4 lampen hebben een fitting met twee pinnetjes. Deze worden met een korte draai naar rechts eenvoudig bevestigd in het armatuur.

Verschil tussen de GU10 fitting en de GU5.3 en GU4 fitting
Het verschil tussen de GU10 lampen en de GU5.3 en GU4 lampen is dat lampen met een GU10 fitting hebben twee pinnetjes met een bolletje op het uiteinde. De twee pinnetjes van de GU5.3 en de GU4 fitting zijn zonder bolletjes op het uiteinde.

Verschil tussen GU5.3 en GU4 fitting
Het verschil tussen de GU5.3 fitting en de GU4 fitting zit hem in de dikte van de pinnetjes en de afstand tussen de pinnetjes:
- De dikte van de pinnetjes van de GU5.3 fitting is 1,5 mm. De afstand tussen de twee pinnetjes is 5,3 mm;
- De dikte van de pinnetjes van de GU4 fitting is 1 mm. De afstand tussen de twee pinnetjes is 4 mm.

Verschil tussen MR11 en MR16

Waar GU10, GU5.3 en GU4 de fitting aangeven geven MR11 en MR16 de grootte van de lamp zelf aan:
- MR11: circa 35 millimeter diameter;
- MR16: circa 50 millimeter diameter.

 

G9 fitting en G4 fitting

Verschil tussen G9 fitting en G4 fitting
Het verschil tussen de G9 fitting en G4 fitting is dat de G9 fitting twee brede pinnetjes heeft. Dit zijn platte dichte pinnetjes of pinnetjes met een opening in het midden. De G4 fitting heeft twee dunne pinnetjes.

 

G13 fitting (LED TL buizen)

LED TL buizen worden voornamelijk gebruikt in bedrijfsruimten of langwerpige lampen zoals een lamp boven de spiegel.

 

R7S fitting

    •  

Een lamp met een R7S fitting heeft de vorm van een staaflamp.