Grondspots installeren

Grondspot aansluiten

Een grondspot zorgt voor mooie verlichting rondom jouw huis. Met een grondspot kan je een boom mooi accentueren, een looppad verlichten in het donker of voor licht zorgen langs de planten. Voordat we precies uitleggen hoe je een grondspot installeert geven je eerst wat tips mee.

Grondspot kiezen

Grondspots zijn over het algemeen rond of vierkant. Daarnaast kan je kiezen uit grondspots van verschillende kleuren en materialen. Naast het kiezen van het ontwerp van de grondspots kan je ook kiezen op basis van het licht. Zo zijn er grondspots met ingebouwd LED en zijn er grondspots waar je zelf een GU10 of GU5.3 lamp in plaatst. Wanneer je zelf de lichtbron kiest kan je ervoor kiezen om een dimbare of slimme lamp te kiezen. Hiermee kan je de lichtsterkte aanpassen of de lamp op afstand bedienen.

Waar moet je op letten bij het plaatsen van een grondspot?

Als je de grondspot buiten plaats is het belangrijk om rekening te houden dat de grondspot wordt blootgesteld aan (regen)water. Kies daarom voor een grondspot met een waterdichtheidsgraad van IP65 of hoger. Zo kies je voor een waterdichte grondspot die het hele jaar door in jouw tuin kan staan.

Het kiezen van de plek waar je jouw grondspot plaatst is ook erg belangrijk. Het beste is een vlak oppervlak in de grond of in een tegel. Je wil natuurlijk niet dat de grondspot het laagste punt is, en dat het regenwater op grondspot blijft liggen. Daarnaast is het verstandig om de grond rondom (20 cm) de grondspot op te vullen met grind. Op deze manier wordt het (regen)water goed afgevoerd rondom de spot.

Welk voltage grondspot kies je?

Bij grondspots kan je kiezen uit 230V en 12V grondspots. Het verschil hierbij is dat de 230V direct op het stroom uit het stopcontact aangesloten kan worden en er bij 12V voor aansluiting een 12V transformator nodig is. De transformator zorgt dan dat de 230V stroom dat uit het stopcontact komt omgezet wordt naar 12V.

 

Grondspot installeren

Wat heb je nodig voor het aansluiten van een grondspot?

Weet je al hoeveel grondspots je wil installeren? Klik dan hieronder voor kant-en-klare aansluitsets voor één of meerdere grondspots. Hier selecteer je het aantal grondspots dat je wil installeren en ontvang je alles wat je voor de installatie nodig hebt.

De aansluitset wordt geleverd zonder doorkoppelsnoer omdat de lengte van het snoer afhankelijk is van de afstand die jij tussen jouw grondspots wenst.

 

Kies je liever zelf de installatiematerialen?

Voor het installeren van grondspot(s) zijn er de volgende benodigdheden:

Het doorkoppelstuk is alléén nodig als je meer dan 1 grondspot installeert.

 

Hoe installeer je een grondspot?

Het installeren van grondspots is makkelijker wanneer je precies weet wat je moet doen. Hieronder vind je een schematisch overzicht van hoe je meerdere grondspots installeert.

Zoals je hierboven ziet, is het aansluiten van 3 grondspots een kwestie van doorkoppelen.

Grondspot 1: Bij grondspot 1 maak je gebruik van de 3-wegskoppeling. Deze koppeling heeft 3 openingen. Het aansluitsnoer bevestig je in de linker opening van de koppeling. Het snoer van grondspot 1 bevestig je in de bovenste opening van de koppeling. Het doorkoppelsnoer bevestig je in de rechter opening.

Grondspot 2: Bij grondspot 2 gebruik je ook een 3-wegskoppeling. Links bevestig je het doorkoppelsnoer van grondspot 1, boven het snoer van grondspot 2 en rechts het doorkoppelsnoer richting grondspot 3.

Grondspot 3: Grondspot 3 is de laatste grondspot van deze grondspot set. Deze lamp hoeft niet doorgekoppeld te worden en daarom gebruik je hier een 2-wegskoppeling. Onder bevestig je het doorkoppelsnoer van grondspot 2 en boven bevestig je het snoer van grondspot 3.

 

1 grondspot aansluiten

Wanneer je 1 grondspot aansluit heb je alleen een aansluitsnoer en eindstuk nodig.

Je sluit de grondspot aan door het aansluitsnoer in de onderste opening van het eindstuk te steken. Het eindstuk is een 2-wegskoppeling. Aan de bovenste opening steek je het snoer van de grondspot. De grondspot is nu klaar voor gebruik.

 

12V grondspot aansluiten

Wil je een 12V grondspot aansluiten? In dit geval heb je nog een 12V transformator nodig tussen het aansluitsnoer en het koppelstuk. De 12V transformator sluit je buiten veilig aan door deze te omhulsen met een waterdichte kabeldoos. Verder werkt het aansluiten op dezelfde manier als bij een 230V grondspot. 

  •  

Bij het kiezen van een 12V transformator is het belangrijk om het juiste wattage te kiezen. Dit doe je door het wattage van alle grondspots die je op de transformator aansluit op te tellen + 10%. Wil je 4 grondspots van 5 watt aansluiten? Kies dan een 12V transformator met minimaal 22 watt vermogen ((4x5=20) + (20x10%=2) = 22).

 

Waar plaats je een grondspot?

Grondspots worden het meest in tuinen geplaatst. Hier kan je de grondspot direct in het gras steken, in een steen verwerken of in een houten vlonder. De grondspots kan je gebruiken om richting aan te geven, donkere plekken te verlichten en om een mooie boom of plant extra aandacht te geven. Klik hier om te kijken welke grondspots wij hebben.

  •