Installatie buitenlamp bewegingssensor

Buitenlampen met sensor

”Buitenlampen met sensor gaan automatisch aan wanneer er beweging wordt gedetecteerd. Ideaal als verlichting bij de voordeur of bedrijfspand.”

Hoe werkt de bewegingssensor?

De buitenlampen met bewegingssensor zijn voorzien van een bewegingsmelder waardoor de lamp automatisch aan gaat als er iemand in de buurt is. Bij sommige lampen met bewegingssensor kun je instellen hoe lang de lamp aan blijft, en tot welke afstand de sensor reageert. Er zijn zelfs lampen waarbij je kunt instellen dat de sensor pas in het donker actief word. Hierdoor zal de lamp overdag dus nooit aan gaan, alleen in het donker bij beweging. Mensen denken vaak dat de sensor op beweging reageert, en dit zou ook logisch zijn als je naar de naam kijkt. Deels is het ook waar, echter reageert een bewegingssensor specifiek op bewegende warmte bronnen, denk aan mensen en dieren. Lampen met een bewegingssensor hebben een timer die soms instelbaar is. De lamp blijft na het waarnemen van een beweging een bepaalde tijd branden, en als er in die tijd nog een beweging wordt waargenomen dan zal de lamp weer langer blijven branden.

Hoe werkt de schemersensor?

Hier kan misschien wat verwarring over ontstaan, echter is het vrij simpel. Zoals de naam al zegt reageert een lamp met een bewegingssensor op beweging. Hoewel je er vaak ook voor kunt kiezen om de lamp pas in het donker te laten reageren, is dus het voornamelijke doel reageren op beweging. Een lamp met een schemerschakelaar gaat vaak aan als het donker word, deze reageert dus niet op beweging.

Bewegingssensor versus schemersensor

Een sensor heeft meerdere voordelen, laten we beginnen met de voordelen van een bewegingssensor. Een bewegingssensor is ideaal bij de voordeur. Naast dat het handig is dat de lamp aan gaat wanneer je langs loopt kan het ook een veilig gevoel geven. De lamp zal ten slotte ook aan gaan bij alle andere personen die in het bereik van de sensor komen. Het enige nadeel van een bewegingssensor is dat de lamp uit zal gaan wanneer er geen beweging is. Een schemersensor is aan te raden voor mensen die graag in de avond verlichting in hun tuin willen hebben. Als het donker word dan zal de lamp automatisch aan gaan, dit hoef je dus niet zelf te doen. Het enige nadeel van een schemersensor is dat de lamp vaak de hele nacht aan blijft, echter vinden sommige mensen dit juist fijn omdat de omgeving dan verlicht is. Ook dit kan een veilig gevoel geven.

Installatie bewegingssensor

Bij de meeste buitenlampen met bewegingssensor komen de onderstaande instelmogelijkheden voor. Deze zijn vaak in te stellen door middel van drie regelschroefjes.

Links: Met deze schroef instaleer je de reikwijdte van de sensor. 

Midden: (kloksymbool): Met de middelste bepaal je hoe lang de lamp blijft branden na het waarnemen van beweging/warmte. 

Rechts: (zon-maansymbool): Met de derde schroef regel je wanneer de sensor actief mag zijn. Werkzaam overdag, bij schemer of alleen wanneer het donker is.