LED kerstboomverlichting

Wat is de meest geschikte boomverlichting voor om de stam en takken van een boom heen te wikkelen?

– Koppelbare kerstverlichting
– Mini LED kerstverlichting, geschikt voor kleine boompjes en struiken
– Kerstverlichting op batterijen wanneer je bijvoorbeeld geen aansluiting op het lichtnet in de buurt hebt
– Clusterverlichting voor een nog voller effect dan normale kerstverlichting. Vooral geschikt voor kleine boompjes en struiken

Hoeveel lampjes?

Het maakt niet uit hoe groot of klein jouw boom is, koppelbare kerstverlichting is voor (bijna) elke boom geschikt. Deze verlichting kan je op maat maken en daardoor aanpassen naar de vorm van je boom. 

Om erachter te komen hoeveel kerstlampjes je ongeveer nodig hebt voor in de kerstboom, raden wij je aan om goed te kijken naar de takkenstructuur van de boom. Meestal wordt ervoor gekozen om alleen de dikke hoofdtakken van een boom te verlichten. Koppelbare kerstverlichting wordt vanuit het middelpunt van de boom om de hoofdtakken heen gewikkeld. Houd er rekening mee dat bij het wikkelen van het snoer rond de takken, snel lengte van je lichtsnoer verloren gaat.

Hier een eenvoudige standaardformule om de lengte van je lichtsnoer per hoofdtak te berekenen:

– Normaal verlicht: het benodigde lichtsnoer heeft 2 keer de lengte van de tak

– Vol verlicht: het benodigde lichtsnoer heeft 3 keer de lengte van de tak

– Super verlicht: het lichtsnoer heeft 4 keer de lengte van de tak

Als je weet hoeveel meters kerstverlichting je ongeveer per hoofdtak nodig hebt, dan kun je het aantal meters van de hoofdtakken bij elkaar op tellen waardoor je op het totaal aantal meters lichtsnoer voor je boom uit komt.

Standaard versus koppelbare kerstverlichting

Standaard kerstverlichting: Als de boom kleiner is dan 2,5 meter, dan is de standaard kerstverlichting voldoende:
– LED kerstverlichting
– Kerstverlichting op batterij
– Clusterverlichting 

Hierbij kun je de adapter gewoon in een stopcontact doen en het snoer voorzichtig (niet te strak) om de boom wikkelen.

Koppelbare kerstverlichting: Als de boom groter is dan 2,5 meter, dan raden wij koppelbare kerstverlichting aan. 

Normale kerstverlichting is vaak erg onhandig bij een grote boom. Je komt daarbij vaak al snel in de knoop te zitten of je komt er uiteindelijk achter dat het snoer te kort is. Door koppelbare kerstverlichting worden de meeste problemen opgelost.

Als eerst start je met een verlengkabel (zonder lampjes) met daaraan de startkabel van de koppelbare kerstverlichting. Je begint onderaan de stam tot bovenaan. Daar plaats je één of meerdere splitters van waaruit je de koppelbare lichtsnoeren kunt verdelen over de verschillende hoofdtakken. 

De uitgang van de startkabel wordt vervolgens op de ingang van de splitter aangesloten. Aan elke uitgang van de splitter kun je (meerdere) verlichtingssnoeren koppelen die elk hun eigen tak omwikkelen en verlichten (de lichtsnoeren hoeven aan het eindpunt niet terug te leiden over de tak, aangezien lichtsnoeren namelijk een waterdichte eindafdichting hebben).

Als er wordt gekozen om de stam van de boom ook te verlichten met lampjes, dan kan je alsnog de splitter bovenaan de stam van de boom plaatsen, echter koppel je de splitter aan het einde van het lichtsnoer dat rondom de stam van de boom is gewikkeld.