De juiste verlichting voor in de tuin

De juiste verlichting voor in de tuin

De lente staat weer voor de deur! Dat betekend tijd om de tuin te doen. Verlichting mag in de tuin ook zeker niet ontbreken. Met de juiste verlichting maak je je tuin helemaal af. Met deze blog helpen we bij het verlichten van je tuin.

Lichtplan

Ook voor in de tuin is het handig om een lichtplan te maken. Zoals met elk lichtplan is het verstandig om eerst te bepalen welke rol de tuinverlichting gaat spelen. Wil je de kans op inbrekers verkleinen dan is het gebruik van een sensorlamp of lamp met bewegingsmelder handig, maar wil je de loopbrug verlichting kunnen daar beter spotjes voor gebruikt worden. Voor het opfleuren van de tuin is het verlichten van het terras weer een optie. Zo heb je voor elk doel, andere verlichting nodig. Bedenk daarbij ook welke sfeer je wilt creëren. De lichtkleur speelt hierbij namelijk erg belangrijk. Geel licht zorgt voor een romantische sfeer terwijl wit licht een moderne tint geeft.

Het handigst is om een lichtplan te maken tijdens de vernieuwing van de tuin. Dit voorkomt dat je later de tuin weer overhoop moet halen in verband met het leggen van de kabels. Een handige tip om te kijken naar de plekken waar je een lichtbron wilt hebben is het gebruik maken van waxinelichtjes. Zo kan je ’s avonds in de tuin op de plekken waar je een lamp wilt plaatsen een waxinelichtje neerzetten om te kijken of het mooi en effectief uitkomt. Een zaklamp kan ook helpen bij het bepalen van lichteffecten.

 

Verschillende soorten lampen

Het mooiste effect ontstaat door het creëren van contrast tussen licht en donker, less is more. Het is bijna altijd mooier om niet iedere centimeter te verlichten. Het assortiment van buitenlampen is erg groot waardoor het misschien wel lastig is om het minimalistisch te houden. Pas daarom op dat je niet te veel verlichting aanbrengt. De tuin is eigenlijk een verlengstuk van je woning. Om de twee goed in elkaar over te laten lopen is het verstandig om zowel in het huis als in de tuin dezelfde stijl te hanteren. Heb je binnen een modern interieur kies dan voor buitenverlichting met een moderne look.

 

  •  

Gebruik van buitenlampen

Waar gebruik je bepaalde buitenlampen en waarom? Hier hebben we een klein overzicht gemaakt van de buitenlampen en welke toepassing er mogelijk is per lamp in de tuin. 

Soort lamp Eigenschappen
Staande buitenlamp Staande buitenlampen vormen vaak de basis van een goede tuinverlichting. Ze zijn perfect op grote vlakken mee te verlichten. Ze worden vaak gebruikt bij het verlichten van een tuinpad of naast de oprit.
Buiten wandlamp Buiten wandlampen zijn ideaal voor het creëren van een sfeervolle tuin. Maar een wandlamp is ook ideaal om inbrekers op afstand te houden. Zo zie je dat er veel gebruik wordt gemaakt van een wandlamp met bewegingssensor naast de voordeur. 
Tuinspots Om de basisverlichting van de tuin aan te vullen kan je gebruik maken van tuinspots. Deze worden voornamelijk gebruikt om specifieke plekken te verlichten, denk aan een boom of een vijver.
Buiten hanglamp Een mooie hanglamp in een modern jasje of met een industriële look passen perfect onder een overkapping, een pergola of op je balkon! Functioneel en nog eens sfeervol ook.
Buiten plafondlamp De buiten plafondlamp kan op verschillende manieren worden toegepast. Bijvoorbeeld als verlichting bij de buitendeur, als balkonverlichting of als verlichting in het tuinhuis.