IP waardes

Wat betekent IP?

IP is de afkorting van International Protection Marking, ook wel Ingress Protection Marking genoemd. Een IP code bestaat uit twee cijfers (bijvoorbeeld IP65). Het eerste getal geeft de bescherming tegen aanraking en vastzittende deeltjes (denk aan stof of vuil) aan. Het tweede getal geeft de bescherming tegen het binnendringen van vloeistoffen aan. De IP waarde van een elektronisch apparaat geeft dus aan in welke mate het apparaat zonder schade of risico aan invloeden van buiten af kan worden blootgesteld. 

Welke IP waarde heb ik nodig?

Als het gaat om lampen is de IP waarde erg belangrijk. Voor gebruik binnenshuis, zoals in de woonkamer of in de slaapkamer, voldoet een lamp met IP20 (laagste mogelijkheid). Voor plekken waar het vochtig kan worden is het belangrijk om te kijken naar het 2e getal van de IP waarde. Voor plaatsen waar het water niet direct op de lamp komt, kan je een IP waarde vanaf IP44 gebruiken. Voor plekken waar wel direct contact kan ontstaan met water, wordt een IP waarde van IP65 of hoger aangeraden en voor onderdompeling wordt een IP waarde van IP67 of hoger geadviseerd. Zie hieronder een overzicht van de meest voorkomende IP waardes bij lampen.

IP20         IPX0: Niet beschermd tegen water.
IP21   IP41     IPX1: Bescherming tegen verticaal omlaag druppelend water.
          IPX2: Bescherming tegen verticaal omlaag druppelend water. Ook als het armatuur 15 graden is gekanteld.
IP23         IPX3: Bescherming tegen opspattend water. Ook bij hoeken tot 60 graden.
    IP44 IP54   IPX4: Bescherming tegen spatwater uit alle hoeken.
IP25       IP65 IPX5: Bescherming tegen waterstralen uit alle hoeken.
        IP66 IPX6: Bescherming tegen krachtige waterstralen uit alle hoeken.
        IP67 IPX7: Bescherming bij onderdompeling.
        IP68 IPX8: Bescherming bij onderdompeling. Geschikt voor gebruik onder water.

 

IP waarde bij badkamerverlichting

De badkamer is een ruimte die op het gebied van verlichting speciale aandacht nodig heeft. Badkamerverlichting die tegen onderdompeling moet kunnen zoals verlichting in het bad, moet een IP waarde hebben van minimaal IPx7. Badkamerverlichting die in contact komt met stralend of spattend waters, zoals de douchewand, moet een IP waarde hebben van minimaal IPx4. Als de verlichting niet in contact komt met water is een IP waarde van IPx1 voldoende.

 

Bekijk onze badkamerverlichting

Iedereen gebruikt een aantal keer per dag de badkamer. Badkamerverlichting is een belangrijk onderdeel van de badkamer om optimaal tot rust te komen na een drukke dag. Vroeger werd er een simpel plastic bolletje gemonteerd in de badkamer, tegenwoordig zijn er enorm veel verschillende badkamerlampen te koop. Naast het kiezen van een goede badkamerlamp is het van belang om veiligheid te waarborgen. Elektriciteit en vocht gaan niet samen, hierdoor moet verlichting zoals: badkamer spots en badkamer plafondlampen voldoen aan strenge veiligheidsregels. Ontdek hieronder de verschillende categorieën die voor de optimale verlichting zorgen in jouw badkamer. Na het kiezen van de categorie is het mogelijk om op kleur en materiaal te filteren.

 

  •  

IP waarde voor in de tuin

Regen wind en hagel, buitenverlichting moet overal tegen kunnen. Plaats je verlichting direct tegen het huis, dan is een minimale IP waarde van IP44 verreist. Hierbij heeft de verlichting een beetje beschutting maar staat nog redelijk open. Wil je verlichting ophangen in een veranda of overkapping of bijvoorbeeld spotjes onder het boeibaard dan is de waarde van IP23 of hoger voldoende. Plaats je lampen van het huis af in de tuin of wil je verlichting plaatsen in de vijver, gebruik dan minimaal een IP waarde van IP67.

 

Bekijk onze tuinverlichting

Voordat je op zoek gaat naar de verlichting voor de tuin is het verstandig om een lichtplan te maken, zodat je precies weet waar je welke verlichting wilt hebben. Met behulp van een tuinverlichtingsplan kan je gericht op zoek gaan naar de bijpassende buitenverlichting voor de tuin. Ontdek hieronder de verschillende categorieën die voor de optimale verlichting zorgen in jouw tuin. Na het kiezen van de categorie is het mogelijk om op kleur en materiaal te filteren.

 

  •