Lichtplan voor tuin

Lichtplan voor in de tuin

De zomer is al in zicht, met mooie zonnige dagen! Natuurlijk wil je volop genieten van de tuin, ook ‘s avonds. Maar hoe kies je de juiste buitenverlichting? Voor je buitenverlichting aan gaat schaffen, is het een goed idee om een lichtplan te maken. Leer in dit artikel hoe je je tuin inricht met buitenverlichting. Hoe begin je, waar moet je op letten, hoe lopen de zichtlijnen in je tuin en welke soorten verlichting kun je waar het beste gebruiken? 

 

Stap 1: Maak een schets van de tuin en teken deze op schaal

Maak in de schets ook elementen zoals bomen, een vijver of terras. Kijk goed waar de ramen in het huis zitten en teken hierbij de zichtlijnen. Belangrijk om niet te vergeten is de bekabeling. Schets in de tekening, waar eventuele grondkabels komen te liggen en waar je de buitenstopcontacten plaatst. Hulp bij het aanleggen van grondkabels? Bekijk hier hoe je grondkabels aanlegt. 

 

Stap 2: Bepaal het type licht in de tuin

We onderscheiden 2 soorten verlichting, functioneel licht en decoratief licht. Functioneel gebruik je in de tuin voor het goed verlichten van een bepaalde plek, zodat je hier altijd zicht op hebt in het donker. Decoratief is meer bedoeld voor een zachte sfeer zoals sfeerverlichting. Bepaal zelf waar je beide soorten verlichting in de tuin wil plaatsen. Wij zien vaker terugkomen dat functionele verlichting zorgt voor veiligheid, bijvoorbeeld bij een trap, deur of garage. Decoratieve verlichting gebruikt men vaak voor een terras. Hierbij zijn spots, wandlampen of zachte sfeerverlichting wat een stijlvolle uitstraling geeft.

 

Stap 3: Uitkiezen van type lampen

Bij het kiezen van een type lamp is het belangrijk om te kijken welk soort licht de lamp produceert. Kijk naar de lichtintensiteit en het bereik van de verlichting. De richting van het licht speelt een belangrijke rol dus bedenk goed wat je precies verlicht wil hebben. Geïntegreerde grondspots schijnen licht vanuit de grond en andere armaturen verlichten meer rondom. Tuinlantaarns of lantaarns verspreiden meer diffuus licht. Plaats deze bijvoorbeeld bij een zithoek op het terras, in het midden van de tuin of langs een pad.

 

Stap 4: Kies een stijl

Kies je voor een moderene stijl of meer in landelijke of klassieke stijl? De keuze ligt helemaal bij jou. Een aanrader is uiteraard om verschillende soorten lampen uit dezelfde collectie te kiezen, zodat je tuin compleet in stijl is. Zo krijg je een mooie verdeling en de tuin blijft in balans. Met je eigen schets onder de arm, kun je bij Lampgigant precies de juiste lampen uitzoeken!