Grondspots installeren

Waar moet ik op letten bij het plaatsen van grondspots buiten?

Wees voorzichtig bij het plaatsen van grondspots in de tuin of op terras. De grondspots moeten zo aangesloten worden zodat ze bestand zijn tegen de vochtigheid van buiten. Het belangrijkste is dat de verbinding van je grondspot met het elektriciteitsnet waterdicht is.

De IP-waarde moet hoog genoeg zijn

Een belangrijk punt is de beschermingsklasse van grondspots. Als je een grondspot buiten wilt plaatsen, moet deze bestand zijn tegen water en stof. Dat wordt aangegeven door de IP-waarde (International Protection). Deze waarde bestaat uit twee cijfers, waarbij het eerste cijfer de bescherming tegen vaste voorwerpen aangeeft en het tweede cijfer de bescherming tegen water en vocht. Aangezien grondspots zich op een kwetsbare plaats bevinden, namelijk vlak bij de grond, is het verstandig om te kiezen voor minimaal IP68.

Waterschade

In sommige gevallen gebeurt het dat water de grondspot bereikt. Er zijn een aantal redenen die hiervan de oorzaak kunnen zijn.

1. De wartels aan de inbouwpot van de grondspot zijn niet goed vastgedraaid.

2. Het glas bovenaan de grondspot is niet goed vastgedraaid.

3. Bij een LED-grondspot zit de lichtbron en ook het glas al vast in het armatuur, je moet dit dus niet meer zelf vastdraaien.

4. De aftakdoos is niet opgegoten met hars. Op die manier kan er water in de aftakdoos, hetgeen vervolgens via de kabel de spot kan binnenstromen.

 

Locatie en ondergrond

Aangezien grondspots het buiten sowieso al zwaar te verduren krijgen is het verstandig om:

- De grondspots te plaatsen op een goed drainerende ondergrond.

- De grondspots nooit in een kuil te plaatsen. Installeer ze op een vlak of hoger gelegen oppervlak.

- Voorzie de put waarin je je grondspot plaatst van een laag grind van ongeveer 45 cm. Dit zorgt ervoor dat regenwater sneller weg kan en er is minder risico op opkomend grondwater.

Waterdichte verbinding maken

Om grondspots te laten werken, moet je ze verbinden met het elektriciteitsnet. Deze verbinding moet extra goed beschemt worden tegen vocht. De veiligste manier om dit te doen is door de verbinding te maken in een aftakdoos, en deze vervolgens vol te gieten met hars. Het giethars in de aftakdoos zorgt ervoor dat de verbinding en ook de grondspot volledig vrij blijft van water. De aansluiting maken in waterdichte verbindingen met wartels is ook een mogelijkheid. Alleen is dit een iets minder veilige oplossing. De kans op het doorkomen van water is mogelijk.

 

Soepele kabel voor aansluiting

De kabel van de grondspot waarmee je de aansluiting maakt, moet een waterdichte, rubberen kabel zijn. Een soepele, rubberen kabel kan veel beter worden afgesloten tegen water. Tegenwoordig zit deze kabel vaak al vast aan de grondspot die je koopt. In dit geval is het niet nodig om een aparte kabel te kopen. Verwijder nooit de meegeleverde kabel van de grondspot, dit zorgt ervoor dat de garantie komt te vervallen.

Kabel controleren op waterschade

Indien je bang bent dat er toch water via de kabel is binnengekomen, kan je de kabel opensnijden om dit te controleren. De kabel van de grondspot bevat onder de isolatie een wit poeder dat gelijkmatig verdeeld is rondom de kabel. Als je bij het opensnijden merkt dat dit poeder gestold is, niet mooi verdeeld is en/of klonters ziet, betekend dit dat er water in de kabel is gekomen.