Begrippenlijst

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A

Aarde

Als een lamp geaard is, betekent dit dat de lamp elektrisch beveiligd is. Bij een geaarde lamp wordt de elektriciteit van de lamp aan de aarde verbonden, waardoor de lamp is beveiligd.

AC (Alternating Current)

Alternating Current staat voor wisselspanning. Wisselspanning houdt in dat de stroomrichting van de elektonen continu verandert. De ene keer stromen ze de ene richting op, om vervolgens weer naar de andere kant te stromen. De stroom van elektronen is dan ook wisselend positief en negatief.

Accentverlichting

Accentverlichting verlicht specifieke plaatsen, zoals objecten, wanden, etc. Accentverlichting is een aanvulling op de basisverlichting

Adaptatie

Letterlijk betekent adaptatie geschiktmaking. Door adaptatie kan het oog goed functioneren bij elke lichtsterkte.

Ampère

Ampère is een eenheid van elektrische stroom, die gebruikt wordt om de grootte van die stroom aan te geven.

Aluminium verlichting

Aluminium is een materiaal waar veel verschillende producten van worden gemaakt, waaronder ook de armaturen van lampen. Het is een metaal dat heel licht en sterk is, bijna niet slijt, en bestand is tegen roest. Een ideaal materiaal dus voor het maken van een armatuur.

Armatuur

De armatuur is de behuizing van de lamp. Door het armatuur kan er stroom bij de lampjes komen, waardoor de lampjes gaan branden, zodra deze aangezet worden. Het wordt ook wel de draagconstructie van de lamp genoemd.

Asymmetrische armaturen

Bij de asymmetrische armaturen is de lichtbron ingebouwd in het armatuur en niet zichtbaar. Hierbij straalt het licht voornamelijk een kant uit. Dit type verlichting is te zien bij bijvoorbeeld spots waarmee een object of gebouw verlicht wordt. Oftewel uitermate geschikt voor objectverlichting of accentverlichting.

 

B

Basisverlichting

Onder basisverlichting verstaan we de algemene verlichting van de ruimte. Deze zorgt ervoor dat het licht gelijkmatig verspreid wordt door de ruimte. Vaak worden voor de basisverlichting plafondlampen of inbouwspots gebruikt.

Beschermklasse

De beschermklasse is de aanduiding over hoe goed een lamp beveiligd is. Er zijn drie klassen:

- Klasse 1: Het armatuur is voorzien van aarding.

- Klasse 2: Het armatuur is niet geaard, maar is wel geïsoleerd.

- Klasse 3: Het  armatuur is voorzien van een transformator.

Besparing

Een ledlamp bespaart veel energie en ook geld. Eén Ledlamp gaat gemiddeld net zolang mee als acht spaarlampen of 50 gloeilampen. 

Betonnen verlichting

Bij de betonnen verlichting is de behuizing van de lamp, dus de armatuur, gemaakt van beton. Beton is een kunstmatig materiaal, met een steenachtige uitstraling. Beton wat tegenwoordig gemaakt wordt, is samengesteld uit cement en nog een materiaal, zoals zand, grind of steenslag. Het cement wordt door de toevoeging van water hard.

Bewegingsdetector

Een bewegingsdetector is een apparaat dat beweging herkent. Als een lamp hierop wordt aangesloten, gaat de lamp aan. Als de bewegingsdetector voor een langere tijd geen beweging meer detecteert, dooft het licht.

Booglamp

Booglampen zijn (staande) vloerlampen, die naar beneden gebogen staan. Bij een booglamp is het ook mogelijk om een lampenkap te bestellen.

Brocante verlichting

De brocante verlichting is een stijl dat een ietwat antieke uitstraling heeft. Wit, pastel en brons zijn veel gebruikte kleuren in deze stijl. 

Buitenverlichting

Onder buitenverlichting vallen alle lampen die geschikt zijn voor het gebruik van buiten. Deze lampen hebben een speciale behandeling gekregen, zodat er geen vocht naar binnen kan komen en de lampen dus niet zo snel kapot kunnen gaan.

Bureaulamp

Een bureaulamp is een vaak kleine, staande lamp voor op het bureau. De bureaulamp geeft genoeg licht om het bureau te verlichten maar is niet te fel. Een goede bureaulamp is goed afstelbaar voor het optimale lichtgebruik.

 

C

Cardanisch

Cardanisch is de benaming van een spot die zowel draaibaar als zwenkbaar is. Dit systeem maakt mogelijk dat de spot eenvoudig af te stellen is op een bepaald punt, bijvoorbeeld in de kamer.

Contrast

Het contrast is het verschil tussen het lichtste en het donkerste puntje in de ruimte. Het contrast moet goed zijn om de ruimte en diepte in de kamer te zien. Lampen die egaal licht verspreiden zorgen dat het verschil tussen schaduw en licht minimaal is, terwijl een armatuur die zich op een bepaalde plaats richt het contrast juist heel groot maakt.

Coolbeam

Een coolbeam is een bepaald type halogeenlamp, die maar in een paar armaturen gebruikt kan worden. Het grootste gedeelte van de warmte die vrijkomt als de lamp brandt, wordt afgevoerd naar de achterkant van de lamp.

COB Led

COB staat voor Chip On Board. De COB Led is een specifiek type led, waarbij de lichtopbrengst zeer hoog is. Deze leds worden vaak toegepast in led lampen.

CRI/RA

CRI/RA staat voor de kleurweergave-index en geeft informatie over de kleurweergave. Zie ook 'Kleurweergave-index'.

 

D

DC (Direct Current)

Direct current is het Engelse woord voor gelijkspanning. Gelijkspanning houdt in dat de stroomrichting van de elektronen niet verandert, dus constant blijft.

Design verlichting

Design verlichting is een bepaalde stijl die de lampen een unieke en exclusieve uitstraling geeft. Design lampen lijken veel op moderne lampen.

Dimmer

Als er een dimmer op het licht is aangesloten, kan het licht vloeiend worden veranderd van sterkte. De lichtsterkte kan eenvoudig aangepast worden van fel naar sfeervol.

Display verlichting

Display verlichting is een bepaalde categorie verlichting dat speciaal is gemaakt voor het verlichten van een display, reclamebanners of een etalage. Displayverlichting wordt heel veel gebruikt door bedrijven, in hun winkel, op een beurs of in hun inrichting.

Downlights

Downlights zijn meestal spots, die zowel als op- of inbouw gebruikt kunnen worden. De lampen geven een gebundeld licht en zijn daarom ook goed om een specifiek object te verlichten, zoals een schilderij.

Driver

Een driver is een specifiek besturingsprogramma waarmee een verbinding gelegd kan worden tussen de lamp en de elektra. Hierdoor kan een lamp ook daadwerkelijk aangaan.

Directe armaturen

Bij de directe armatuur valt het licht vanuit de armatuur direct op het te verlichten oppervlakte. Een hanglamp boven de tafel of een plafondlamp in de gang zijn typische voorbeelden van directe armaturen.

 

E

E14

E14 is een kleine fitting. Zie ook 'Fitting'.

E27

E27 is een grote fitting. Zie ook 'Fitting'.

Energielabel

Het energielabel is een maatstaf die aangeeft hoe zuinig een apparaat/armatuur is. Ook geeft het energielabel aan hoe milieuvriendelijk en energiebesparend het apparaat is. Het energielabel heeft een maatstaf die gaat van A++ tot en met G. Hierin is A++ het best en G het slechts.

E-trafo

Een E-trafo is een afkorting voor het begrip elektronische transformator. Zie ook transformator.

 

F

Fitting

Een fitting is de houder voor de lichtbron, dus voor het bolletje. Soms wordt dit ook wel een lampvoet genoemd.

Functieverlichting

Functieverlichting heeft een gerichte lichtbundel over een bepaald vlak. Deze verlichting is te krijgen in verschillende armaturen, zoals hanglampen, plafondlampen, spots, etc. Functieverlichting wordt ook wel werkverlichting genoemd.

 

G

Glazen verlichting

Glazen verlichting wordt gemaakt van glas, het is een doorzichtige, breekbare stof. Glas wordt gemaakt van gesmolten zand, kalk en soda. Het glas geeft de lampen een unieke uitstraling.

Gloeilamp

Een gloeilamp is de oudste vorm van elektrische verlichting. De gloeilamp, ook wel bekend als het peertje, is niet meer verkrijgbaar omdat er inmiddels veel efficiëntere manieren van verlichten zijn. Zoals de halogeenlamp of de ledlamp.

Grondspots

Glondspots zijn inbouwspots voor de grond en worden voornamelijk gebruikt als tuinverlichting. Het armatuur van de grondspot heeft hetzelfde principe als de normale inbouwspots, alleen zijn de grondspots speciaal voor buiten gemaakt.

 

H

Halogeenlamp

Een halogeenlamp is een lichtbron, die langer meegaat dan de gloeilamp. Het is hetzelfde principe als de gloeilamp, alleen is de gloeilamp nu met een halogeen gevuld. Het halogeen zorgt ervoor dat de lamp nog heter kan worden, waardoor hij minder snel kapot gaat.

Hanglamp

Een hanglamp is een lamp die aan het plafond wordt bevestigd. Deze lamp verlicht een groot gedeelte van de ruimte goed. 

Houten verlichting

Houten verlichting is van hout gemaakt. Houten lampen zijn voorzien van speciale brandveiligheidseisen en zijn hier ook goed op getest. 

 

I

Illuminantie

Als er sprake is van illuminantie, wordt er in de omgeving van een lichtbron, een horizontaal of verticaal oppervlak opgelicht.

Inbouwdiepte

De inbouwdiepte van een spot is de minimale diepte die nodig is om een inbouwspot te kunnen monteren.

Inbouwmaat

De inbouwmaat is de maat die nodig is om bijvoorbeeld de inbouwspot te kunnen monteren.

Inbouwspots

Een spot is een lamp die een gerichte lichtbundel heeft, en daardoor ook zeer geschikt is voor het verlichten van een specifiek object. Een inbouwspot wordt ingebouwd in een plafond of wand, heel soms ook in de grond.

Industriële verlichting

Industriële verlichting is verlichting dat volgens de industriële stijl zijn gemaakt. De lampen hebben een robuust design, waardoor de lamp een stoere uitstraling krijgt.

IP Classificatie

IP Classificatie staat voor International Protection Rating. De IP Classificatie geeft de mate van stof- en vochtbestendigheid van een armatuur aan. De IP Classificatie bestaat uit de letters IP gevolgd door twee cijfers. Het eerste cijfer geeft de stofbestendigheid aan. Het tweede cijfer geeft de vochtbestendigheid aan. Wanneer de lamp in een vochtige ruimte of buiten geplaatst wordt, is het van belang om de IP Classificatie te controleren.

Isolatie

Isolatie houdt in dat een bepaald object zo beschermd wordt dat er geen contact of verkeer met de omgeving mogelijk is. Hierdoor is het armatuur zo beveiligd dat er in principe niets fout kan gaan.

Indirecte armaturen

Bij indirecte verlichting wordt er niet in het licht gekeken. Het licht wordt via de wand of het plafond in de ruimte gebracht. Voorbeelden hierbij zijn wandverlichting die richting de wand stralen en (TL-)plafondverlichting waarbij er een kapje voor de lamp zelf zit.

 

J

 

K

Kelvin

Kelvin (K) is een eenheidsaanduiding voor de temperatuur, in het geval van lampen de kleurtemperatuur.

Klemtoonverlichting

Klemtoonverlichting is verlichting dat gericht op een bepaald object wordt gezet. Bijvoorbeeld om aandacht te vestigen op een historisch gebouw.

Koelwit

Koelwit is een kleuraanduiding van het licht wat een lampje verspreidt. Deze wordt aangeduid in Kelvin (K). Van 4.000K tot en met 5.000K wordt de lampkleur koelwit genoemd.

Koepellamp

De koepellamp is een lamp in de vorm van een koepel. De lamp is in verschillende maten verkrijgbaar en wordt ook met verschillende materialen gemaakt, namelijk van beton en acrylaat. 

Klassieke verlichting

Klassieke verlichting is verlichting met een klassieke tint. Deze lampen hebben een tijdloos design. 

Kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur geeft aan hoe ‘warm’ of ‘koud’ de kleur van het licht wordt ervaren. De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin (K) en gaat van zeer warm wit (2.700K) tot koud/koelwit (6.500K).

Kleurweergave-index

De kleurweergave-index geeft informatie over de eigenschappen van de kleur die de lamp geeft, de waarde kan schommelen tussen de 0 en 100. Een hogere waarde betekent een natuurlijkere kleurweergave van de lichtbron.

Kristallen verlichting

Kristal is een heel helder glas. Verlichting dat gemaakt is van kristal heeft een unieke, luxe uitstraling. Het kristal wordt het meest toegepast in kroonluchters, die prachtig zijn boven bijvoorbeeld de eettafel.

Kroonluchter

Een kroonluchter is een hanglamp, maar dan met een luxere uitstraling dan de meeste hanglampen. Vaak is in een kroonluchter kristal verwerkt, wat zorgt dat de kroonluchter er nog luxer uitzien.

Kunstlicht

Kunstlicht is al het licht dat niet afkomstig is van de zon. Licht van bijvoorbeeld een lamp, kaars of fakkel is dus kunstlicht.

Kunststof verlichting

Kunststof is een materiaal dat door een scheikundig proces tot stand is gekomen. Doordat kunststof goed vormbaar is, is het mogelijk dat de lampen een uniek design krijgen.

kWh

kWh staat voor kilowattuur. Dit is de eenheid die gebruikt wordt om elektrische energie te meten. Deze wordt ook gebruikt om het elektrisch verbruik te factureren.

 

L

Lamp

Een lamp is een object dat is gemaakt om licht te geven.

Lampenkap

Een lampenkap is een mooie decoratie op de lamp, maar heeft ook een functionele functie. Het licht kan verblindend zijn en de lampenkap centreert het licht naar één plaats, zodat er niet recht in de lamp gekeken kan worden.

Lampvoet

Een lampvoet is een houder voor de lichtbron. Dit wordt ook wel een fitting genoemd.

Landelijke verlichting

De landelijke verlichting geeft een landelijk gevoel aan de ruimte. Deze verlichtingsstijl staat prachtig bij een huis of kantoor wat landelijk gelegen is.

LED

LED staat voor Light Emitting Diode, dit de laatst ontwikkelde lamp die nu veel gebruikt wordt, de ledlamp is terug te vinden in afstandbediening tot een achterlicht van een fiets of auto. Led geeft licht als er stroom doorheen gaat.

Leeslamp

Een leeslamp is een speciale lamp om bij te lezen. Vaak is de lamp een onderdeel van een gewone vloerlamp en wordt er een leeslamp aan toegevoegd om beter licht te hebben voor het lezen.

Licht

Licht is het voor de mens zichtbare gedeelte van de straling die er is. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen natuurlijk licht (zonlicht) en kunstmatig licht.

Lichtbron

Een object, meestal een lamp, dat licht uitstraalt wordt de lichtbron genoemd.

Lichthinder

Lichthinder is alle overlast dat men kan ondervinden door kunstlicht. Een voorbeeld hiervan is, dat het licht te fel is waardoor verblindheid wordt veroorzaakt.

Lichtintensiteit/Luminantie

De lichtintensiteit wordt ook wel luminantie genoemd. Dit is de hoeveelheid licht dat onder een bepaalde hoek wordt afgegeven door een bepaald oppervlak. Het is genomen per vierkante meter.

Lichtkoepel

De lichtkoepel is een band van licht die rondom de lichtbron straalt.

Lichtrendement

Het lichtrendement geeft aan hoeveel energie er wordt omgezet in licht en wordt aangegeven in Lumen per Watt (Lm/W). Hoe hoger de uitkomst, hoe efficiënter de lichtbron.

Lichtsterkte

De lichtsterkte is hetzelfde als de lichtintensiteit. Zie ook 'Lichtintensiteit'.

Lichtstroom

De lichtstroom is de hoeveelheid licht die de lichtbron per tijdseenheid uitstraalt in alle richtingen. De lichtstroom wordt aangegeven in Lumen.

Lichtverdeling

Een lichtverdeling is de combinatie die er is tussen het licht en de schaduw in een ruimte. Als er een goede lichtverdeling is wordt zowel licht als schaduw goed benadrukt.

Lumen

Lumen is de eenheid voor de lichtstroom. Het is een optelsom van al het uitgestraalde licht.

Lux

Lux is de eenheid voor de lichtsterkte, of ook wel de lichtintensiteit.

 

M

Metalen verlichting

Metaal is een verzamelnaam voor verschillende producten die meestal een soort glans hebben. Vaak kunnen deze materialen ook goed elektriciteit of warmte geleiden. De metalen verlichting heeft door de glans een prachtige uitstraling.

Moderne verlichting

Moderne verlichting kenmerkt zich vaak door eenvoud. Moderne verlichting gaat voor een praktische oplossing in combinatie met een hedendaagse uitstraling.

 

N

Natuurlijk licht

Natuurlijk licht komt alleen van de zon. Al het andere licht is kunstmatig.

 

O

Omgevingslicht

Omgevingslicht is licht dat door het armatuur alle kanten op verspreid wordt. Op deze manier kan de hele ruimte verlicht worden. Wel moet omgevingslicht gecombineerd worden met lampen die gericht licht geven voor optimaal lichtgebruik.

 

P

Papieren verlichting

Papieren verlichting wordt gemaakt van papier. De lampen zijn kwetsbaarder dan andere lampen, maar de lampen geven een gezellige sfeer in de ruimte.

Pendelarmatuur

Dit is een armatuur die aan het plafond bevestigd moet worden, wordt ook wel hanglamp genoemd. Zie ook 'hanglamp'.

Plafonnières

Plafonnières zijn meestal platte, ronde of vierkante plafondlampen, die aan het plafond bevestigd moeten worden.

Plafondlamp

Een plafondlamp is een lamp die aan het plafond bevestigd moet worden, dit wordt ook wel een plafonnière genoemd. 'Zie ook plafonnières'.

Powerled

De powerled is een type led waarbij een hoger elektrisch vermogen in licht wordt omgezet ten opzichte van de ‘normale’ led. De powerled wordt dan ook heter dan de led, daarom is deze voorzien van een koelelement.

 

Q

 

R

Railverlichting

Railverlichting is een lichtsysteem dat bestaat uit verschillende koppelbare componenten. Hierdoor zijn de lampen gemakkelijk te verplaatsten. Dit is ideaal voor een plaats waar licht steeds aangepast moet worden, zoals winkels, showrooms, galeries, etc.

Reflectie

De reflectie van een lamp ontstaat als er het licht tegen een leeg vlak komt. Storende reflecties kunnen vermeden worden door een armatuur juist te plaatsen of een niet verblindende lichtbron te gebruiken.

Reflector

Een voorwerp dat ontworpen is zodat het licht terugkaatst.

Retrofit

Retrofit is een aanduiding voor een type lichtbron die passen in de standaardfittingen, vooral led. Deze lampen worden vooral gebruikt als vervanging van de gloei- of halogeenlampen.

Retro verlichting

Alle soorten lampen, van hanglampen tot vloerlampen, met een prachtige retro look. Deze prachtige lampen laten het oude, vertrouwde gevoel van vroeger weer herleven.

Rotanverlichting

De rotanverlichting bestaat uit lampen met een unieke uitstraling. De eenvoudige lampen hebben de unieke uitstraling gekregen door het rotan vlechtwerk er aan toe te voegen.

RVS verlichting

RVS verlichting heeft niet alleen een mooie uitstraling, maar is ook gemaakt van prachtig materiaal. RVS staat voor roestvrijstaal, dit betekend dat de lampen niet zullen gaan roesten.

 

S

Schakelmateriaal

Schakelmateriaal is zeer belangrijk bij het gebruikt van licht. Zonder schakelaar kan het licht niet aan- of uitgezet worden. Een schakelaar zorgt namelijk dat de elektrische stroom doorgelaten of onderbreken kan worden.

Schilderijverlichting

Schilderijverlichting is speciaal gemaakt om een schilderij uit te lichten. Hierdoor krijgt het schilderij een prachtige dieptewerking. Schilderijverlichting werkt alleen als er geen spiegelend glas voor het schilderij is geplaatst.

SELV

SELV staat voor ‘Safety Electronic Low Voltage’. Dit is een richtlijn voor het werken op een zeer laag voltage. Op deze manier worden elektrische schokken voorkomen.

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting heeft een andere functie dan functieverlichting zoals een leeslamp. Sfeerverlichting moet namelijk een sfeer creëren. Dit kan gecreëerd worden met alle lampen, als er maar een bepaald type lichtbron in de lamp gedaan wordt.

Spaarlamp

Een spaarlamp wordt ook wel een compacte TL-buis genoemd. De spaarlamp heeft een heel groot voordeel, namelijk dat de lamp weinig energie verbruikt. Het nadeel van spaarlampen is dat ze relatief duur zijn en kwik bevatten. Ledlampen bevatten geen kwik.

Spanning

De spanning (U) is de hoeveelheid elektrische energie die naar de lichtbron of apparaat gaat. De spanning wordt uitgedrukt in Volt.

Spotlicht

Spots zijn armaturen die hun licht in een bundel laten schijnen, op een bepaald vlak of object. De reflector van de spot bepaalt hoe groot de lichtbundel, die door de spot wordt verspreid, wordt.

Spanningsbron

De spanningsbron levert een elektrische druk. Op deze manier kan de elektriciteit door snoeren en lampen stromen.

Stabilisator

Een stabilisator zorgt dat piekspanningen worden geneutraliseerd. Bijvoorbeeld als er een batterij gebruikt wordt.

Stalen verlichting

Armaturen die gemaakt zijn van staal, vallen onder de categorie stalen verlichting. Staal is een sterk materiaal, dat valt onder de categorie metaal. 

Stekker

Een stekker is een voorwerp aan het einde van een elektriciteitsdraad. De stekker wordt in een stopcontact gestoken om elektrische apparaten aan te sluiten op het lichtnet/de stroomvoorziening.

Stenen verlichting

Stenen verlichting geeft een prachtige sfeer in huis. De van steen gemaakte armaturen hebben een unieke uitstraling. Het steen zorgt er wel voor dat de lamp heel zwaar, en daardoor ook kwetsbaar, is.

Stoffen verlichting

Met stoffen verlichting wordt meestal de lampenkap van een armatuur bedoeld. De lampenkappen worden vaak van stof gemaakt. De stoffen lampenkappen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, soorten en maten.

Stopcontacten

Een stopcontact is een voorwerp dat op de muur is gemonteerd. Een stopcontact wordt gebruikt om apparatuur aan te sluiten op het elektra netwerk, door middel van een stekker. Een ander woord voor een stopcontact is ook wel een wandcontactdoos.

Straalhoek

De straalhoek wordt aangeduid in graden en geeft de breedte van de hoek aan waarmee een lichtbron zijn licht uitstraalt.

Symmetrische armaturen

Een symmetrisch armatuur zorgt voor verdeeld licht. De lamp straalt hierbij gelijkmatig verlichting uit naar verschillende kanten. Dit type wordt voornamelijk toegepast als algemene / standaard verlichting in de ruimte.

 

T

Tafellamp

Tafellampen zijn speciaal gemaakt om op een tafel of in de vensterbank te zetten. Deze lampen geven meestal de beste sfeerverlichting. Het is bij tafellampen mogelijk om uit een groot aantal lampenkappen te kiezen.

TL-buis

Een andere benaming voor de TL-buis is fluorescentielamp. Een TL-buis geeft licht doordat er een fluoriserende laag wordt opgelicht. Dit gebeurt door de elektroden die aan beide zijden bevestigd zijn.

Transformator

Een transformator maakt het mogelijk om elektrische wisselspanning om te zetten van een hoge naar een lage spanning en andersom. Dit wordt veel toegepast in bijvoorbeeld inbouwspots.

 

U

Uplights

Een uplight zorgt voor de algemene verlichting van een ruimte. Uplight geeft licht in een bundel omhoog naar het plafond of langs de wand. Dit licht zorgt dat een ruimte hoger en ruimer lijkt.

 

V

Verblinding

Verblinding kan ontstaan als het contrast tussen licht en donker te groot wordt. De mens wordt, naar mate hij/zij ouder wordt, gevoeliger voor verblinding.

Verlichtingsrails

Een verlichtingsrails is een rails die aan het plafond wordt bevestigd, op deze manier is het licht in een bepaalde ruimte eenvoudig te veranderen en kan het ook makkelijk gecombineerd worden. Bijna alle armaturen kunnen op de rails bevestigd worden.

Vermogen

Het vermogen (P) van een lamp is de hoeveelheid energie die omgezet wordt per tijdseenheid. Vermogen wordt uitgedrukt in Watt.

Vloerlamp

Een vloerlamp is een staande lamp die speciaal is ontworpen om op de vloer te staan. Deze lampen worden vaak gebruikt als leeslampen, maar kunnen ook gebruikt worden als een sfeerlamp.

VMI

VMI staat voor ‘Verlichtingssterkte Modulatie Index’. Dit geeft de mate aan van het knipperen van een lichtbron, waarbij de lichtsterkte verandert.

Volt

Volt (V) is de eenheid voor spanning. Volt is de druk van de elektrische spanning.

 

W

Wandlamp

Wandlampen zijn lampen die ervoor gemaakt zijn om bevestigd te worden aan de wand. Veel wandlampen kunnen ook als plafondlampen gebruikt worden en andersom.

Warm wit

Warm wit is een kleuraanduiding als het gaat om de kleurtemperatuur. Warm wit staat voor een zachte warm-witte kleur. De kleurtemperatuur van warm wit ligt tussen de 2.700K en de 3.200K.

Watt

Watt (W) is de eenheid voor vermogen.

 

X

 

Y

 

Z

Zonlicht

Onder zonlicht verstaan we het licht dat overdag direct van de zon komt is. Het licht van de zon behoort tot het zichtbare licht als er wordt gekeken naar het elektromagnetische spectrum.