Lampen dimmen

Verschillende manieren van dimmen

Tegenwoordig kan je er niet meer om heen. Het dimmen van lampen is handig, omdat je met 1 lamp meerdere effecten kan verzorgen. Je hebt natuurlijk functioneel licht, en is het mogelijk om een sfeervol effect te verkrijgen door te dimmen. Je hebt verschillende soorten van dimmers. Wij gaan in dit korte artikel een paar dimmers behandelen.

Dimmen van vloerlamp en tafellamp

Vloerlampen en tafellampen hebben in veel gevallen een aan-uit schakelaar op het aansluitsnoer. Het aansluitsnoer van de lamp komt uit de voet van de vloer- of tafellamp en heeft een snoer met stekker voor in het stopcontact. Op het snoer zit in de meeste gevallen een drukknop om de lamp aan en uit te zetten. Wanneer de tafel- of vloerlamp een aan/uit snoerschakelaar heeft en er wordt aangegeven dat deze wel dimbaar is dan kan je dit op verschillende manieren realiseren. Hieronder leggen we de mogelijkheden uit.

Naast de tafel- en vloerlampen met aan/uit snoerschakelaar hebben we in onze collectie ook lampen waarbij de dimmer al op de lamp zelf zit, bijvoorbeeld een snoerdimmer, dimmer op het armatuur of afstandbediening. Welk type schakelaar of dimmer de lamp heeft wordt aangegeven bij de specificaties van dit product.

Dimmen van hanglamp, plafondlamp, wandlamp, buitenlamp en kroonluchter

Het stroomdraad van de hanglamp, plafondlamp en kroonluchter loopt in de meeste gevallen door het plafond. Dit stroomdraad komt van een schakelaar of dimmer vandaan die in de wand zit. Deze 3 type lampen zijn te dimmen met een muurdimmer. Belangrijk om te weten is dat je dimmers hebt voor LED lampen, dimmers voor halogeen lampen en dimmers die beide type lampen kunnen dimmen. 

 

Bekijk onze dimbare verlichting

De tijd waarin dimbare verlichting alleen beschikbaar was in ‘basis designs’ is voorbij. In onze collectie is een gevarieerd aanbod dimbare verlichting opgenomen. Ontdek hieronder de verschillende categorieën. Na het kiezen van de categorie is het mogelijk om op kleur en materiaal te filteren.

 

  •  

Stekkerdimmer

Als eerste dimmer behandelen wij de stekkerdimmer. Deze plaats je in het stopcontact en vervolgens doe je te stekker van de lamp in de dimmer. Zo kun je zonder al te veel moeite je lamp dimmen. De meeste stekkerdimmers hebben ook een aan/uit-stand. Let wel goed op bij deze dimmer dat hij geschikt is voor de betreffende lamp.

 

Snoerdimmer

Deze dimmer monteert je op het snoer. Je knipt het snoer op de hoogte waar je de dimmer wilt hebben door. Nu kan je beide delen van het snoer bevestigen aan een zijde van de dimmer. Op deze redelijk eenvoudige manier heb je jouw lamp voorzien van een dimmer. Zorg ook bij deze dimmer dat je een dimmer koopt die geschikt is voor de lamp. Ook is het goed om er op te letten of de dimmer goed bij de lamp past qua stijl. Deze dimmer zit redelijk in het zicht.

 

Muur dimmer

Een van de meest voorkomende dimmers is toch de muur dimmer, deze vervangt eigenlijk de standaard schakelaar. Deze dimmer is in tegenstelling tot de bovenstaande twee dimmers vooral gericht op lampen zonder stekker. Bij deze dimmer moet je op een aantal dingen letten.

1. Ten eerste moet je bepalen of de lamp überhaupt gedimd kan worden. Dit staat over het algemeen aangegeven op de verpakking, bij lampgigant staat dit ook vermeld bij de product beschrijving. Ook al koop je een type lamp die over het algemeen gedimd kan worden zoals LED, controleer het altijd toch even of vraag het na bij onze klantenservice.

2. Heb je een dimbare lamp met de voltage 220-230, dan ben je het goedkoopst uit. De standaard 230V dimmer is hier geschikt voor. Dit zijn vaak lampen die rechtstreeks zonder dimmer aangesloten worden. De letter om deze dimmer aan te geven is ‘R’.

3. Wanneer je een lamp met transformator hebt dan moet je opletten dat je de goede dimmer hebt. De dimmer moet dan namelijk in staat zijn om de uitgaansspanning aan te passen. Wanneer je bijvoorbeeld een spotje  hebt dan moet de ingangsspanning van 230V naar een uitgaansspanning van 12V omgezet worden.

4. Als laatst moet je er ook op letten dat de dimmer het vermogen of wattage aan kan. Dimmers hebben over het algemeen een minimaal en maximaal vermogen. Wanneer de dimmer het vermogen of wattage niet aan kan dan werkt het licht of dimmen niet goed. Soms lijkt het goed te werken, maar dat kan betekenen dat de dimmer te zwaar belast is dit kan de levensduur van de dimmer verkorten en mogelijk andere schade veroorzaken.

De conclusie is dus dat je toch even goed moet verdiepen in je dimmer. Wanneer je jezelf er even in verdiept heb je daar later profijt van. Je kunt bij onze klantenservice altijd terecht en we helpen je graag. Selecteer hieronder de juiste dimmer voor jouw type lamp.

 

3 staps dimmer

Met een 3 staps dimmer kan je zelf de lichtsterke van de lamp bepalen. De lamp is ingesteld op 3 lichtsterktes. Als je de schakelaar van de lamp achterelkaar aan- en uitzet, dan brandt de lamp op een andere lichtsterkte.

Hoe werkt het?

Je schakelt de lamp aan met de eigen schakelaar van de lamp. De lamp brandt nu op 100%. Vervolgens zet je de schakelaar achterelkaar aan en uit, dan brandt de lamp op 50%. Zet je de schakelaar nog eens aan en uit? Dan brandt de lamp op 15%. Als je de schakelaar nogmaals aan- en uitzet, dan brandt de lamp weer op 100%.

De lamp onthoudt de lichtsterkte op het moment van uitschakelen. Zet je de lamp later weer aan, dan brandt de lamp op de laatst gebruikte lichtsterkte.

 

Bekijk onze dimmers

Een dimmer uitzoeken welke naast praktisch ook netjes kan worden weggewerkt? Alle is mogeljik met de dimmers van Lampgigant. Ontdek hieronder de verschillende categorieën. Na het kiezen van de categorie is het mogelijk om op kleur en materiaal te filteren.

 

  •