Lampen dimmen

Lampen dimmen

Bij dimbare lampen kan je de sterkte van het licht aanpassen. Veel mensen vinden het fijn dat ze de lichtsterkte kunnen aanpassen omdat je dan voor meerdere effecten en sferen in de kamer kan zorgen. Daarom zijn er veel verschillende dimbare lampen en verschillende manieren om deze lampen te dimmen. Vrijwel alle lampen die zonder lichtbron of geïntegreerd LED geleverd worden zijn dimbaar te maken met een dimbare lichtbron. Vervolgens moet de lamp gekoppeld worden aan een dimmer. Geen zin om een dimmer te installeren? Kies dan voor een smart lichtbron? Dan heb je geen dimmer nodig maar bestuur je de lamp via een app op jouw smartphone of tablet. Zoek je naar een dimmer? Klik dan hier.

Heb je al een lamp op het oog en ben je benieuwd of deze lamp dimbaar is? Kijk dan bij de specificaties van het product, onderaan bij dimbaar. Als er 'Ja' staat dan is de lamp dimbaar. Als er 'Ja (niet meegeleverd)' staat dan is de lamp dimbaar wanneer je een dimbare lichtbron en dimmer (bij een smart lichtbron niet nodig) aansluit op de lamp. Bij de lamp wordt in dit geval een dimbare lichtbron getoond bij 'Aanbevolen combinaties'. Als er 'Nee' staat dan is de lamp niet dimbaar en ook niet dimbaar te maken.

Dimbare lichtbronnen

In ons assortiment vind je veel verschillende dimbare lichtbronnen. Voor het gebruik van een dimbare lichtbron heb je een dimmer of, in het geval van een smart lichtbron, kan je een app gebruiken op je smartphone of tablet. Zoek je naar een dimbare lichtbron met een speciale functie? Scroll dan hieronder voor meer informatie over smart lichtbronnen, 3-staps dimbare lichtbronnen of dim-to-warm lichtbronnen.

Smart lichtbronnen (dimbaar via app)

Wil je zo eenvoudig mogelijk een lamp dimmen? Kies dan voor een lichtbron die dimbaar is met een app. Op deze manier pas je de sterkte van het licht aan met de app op jouw smartphone of tablet. Zo bestuur je de lamp van waar je maar wil in jouw huis. Het voordeel van het dimmen via de app is dat geen speciale dimmer nodig hebt of schakelaars hoeft aan te sluiten op het stroom. Met een smart lichtbron kan je veel meer dan alleen de lichtsterkte aanpassen. Zo kan je bij een groot deel van de smart lampen de kleur aanpassen naar alle kleuren van de regenboog. 

3-staps dimbare lichtbronnen

Met een 3-staps dimbare lamp bepaal je de lichtsterke van de lamp zonder dat je hier een speciale dimmer voor nodig hebt. Je kan de 3-staps dimbare lamp met je gewone schakelaar dimmen in 3 lichtsterktes. Als je de schakelaar van de lamp achterelkaar uit- en aanzet, dan brandt de lamp op een andere lichtsterkte. Je schakelt de lamp aan met de eigen schakelaar van de lamp. De lichtbron brandt nu op 100%. Vervolgens zet je de schakelaar achterelkaar uit en aan en dan brandt de lichtbron op 50%. Zet je de schakelaar nog eens uit en aan? Dan brandt de lichtbron op 25%. Als je de schakelaar nogmaals uit- en aanzet, dan brandt de lichtbron weer op 100%.

De lamp onthoudt de lichtsterkte op het moment van uitschakelen. Zet je de lamp een tijdje later weer aan? Dan brandt de lichtbron op de laatst gebruikte lichtsterkte.

Dim-to-warm lichtbronnen

De dim-to-warm LED lamp is ideaal voor mensen die één lamp willen met meerdere lichtkleuren. Wanneer je de lamp dimt krijgt de lamp een warmere lichtkleur.

 

Lichtbronnen dimmen via een stekker-, snoer-, vloer-, muurdimmer of app

Bij dimbare lichtbronnen kan je de lichtsterkte aanpassen met de dimmer op de stekker, het snoer of de schakelaar aan de muur. Daarnaast kan je ook kiezen voor een lichtbron die je kan besturen via een app op jouw smartphone of tablet.

Dimmen van vloerlampen en tafellampen

Vloerlampen en tafellampen hebben in veel gevallen een aan-uitschakelaar op het aansluitsnoer. Dit kan een snoerdimmer of vloerdimmer zijn. Het aansluitsnoer van de lamp komt uit de voet van de vloer- of tafellamp en heeft een snoer met stekker voor in het stopcontact. Op het snoer zit in de meeste gevallen een drukknop om de lamp aan en uit te zetten. Naast de tafel- en vloerlampen met aan-uitsnoerschakelaar hebben we in onze collectie ook lampen waarbij de dimmer al op de lamp zelf zit. Bijvoorbeeld een touchdimmer op het armatuur. Daarnaast kan je een smart lichtbron in de lamp plaatsen zodat je de lamp kan dimmen via jouw app op jouw smartphone of tablet. Welk type schakelaar of dimmer de lamp heeft wordt aangegeven bij de specificaties van dit product.

Dimmen van wandlampen

Bij wandlampen wordt er vaak gekozen om de lamp te dimmen met een muurdimmer. Daarnaast is de keuze voor een snoerschakelaar populair. De keuze voor een snoerschakelaar wordt vaak gemaakt omdat de dimmer dan niet op de muur geïnstalleerd hoeft te worden omdat de snoerschakelaar gewoon in het stopcontact aan de wand gestoken kan worden. Ook is het mogelijk om een smart lichtbron in de wandlamp te plaatsen. Op deze manier hoef je geen schakelaar aan te sluiten en kan je de lamp dimmen via de app op jouw smartphone of tablet.

Dimmen van hanglamp, plafondlamp en inbouwspots

Ook hanglampen, plafondlampen en inbouwspots kan je dimbaar maken in combinatie met een dimbare lichtbron en een dimmer. Het stroomdraad van de hanglamp, plafondlamp of inbouwspot loopt in de meeste gevallen door het plafond. Dit stroomdraad komt van een schakelaar of dimmer vandaan die in de wand zit. Dit type lampen zijn te dimmen met een muurdimmer. Wanneer je een hanglamp, plafondlampen of inbouwspot dimbaar wil maken zonder een muurdimmer kan je ervoor kiezen om een smart lichtbron in jouw lamp te plaatsen. Deze lichtbron kan je vervolgens dimmer met de app op jouw smartphone of tablet.

Dimmen van buitenlampen

Buitenlampen zijn dimbaar te maken maar dit komt in de praktijk weinig voor omdat de meeste buitenlampen pas aangaan als het donker is. Wil je de buitenlamp toch dimbaar maken? Kies dan voor een dimbare lichtbron in combinatie met een LED dimmer of een smart lichtbron in combinatie met een app op jouw smartphone of tablet.

 

Type dimmer kiezen

Er zijn diverse mogelijkheden om jouw lamp dimbaar te maken. De meest bekende dimmers zijn de muurdimmers en de stekkerdimmers. Graag laten we hieronder alle mogelijkheden zien op het gebied van dimmer.

  •  

Muurdimmer

Een van de meest voorkomende dimmers is toch de muur dimmer, deze vervangt eigenlijk de standaard schakelaar. Deze dimmer is vooral gericht op lampen zonder stekker. Bij deze dimmer moet je op een aantal dingen letten.

1. Ten eerste moet je bepalen of de lamp überhaupt gedimd kan worden. Dit staat over het algemeen aangegeven bij de product beschrijving.

2. Heb je een dimbare lamp met de voltage 220-230, dan ben je het goedkoopst uit. De standaard 230V dimmer is hier geschikt voor. Dit zijn vaak lampen die rechtstreeks zonder dimmer aangesloten worden. De letter om deze dimmer aan te geven is ‘R’.

3. Wanneer je een lamp met transformator hebt dan moet je opletten dat je de goede dimmer hebt. De dimmer moet dan namelijk in staat zijn om de uitgaansspanning aan te passen. Wanneer je bijvoorbeeld een 12V spotje hebt dan moet de ingangsspanning van 230V naar een uitgaansspanning van 12V omgezet worden.

4. Als laatste moet je er ook op letten dat de dimmer het vermogen of wattage aan kan. Dimmers hebben over het algemeen een minimaal en maximaal vermogen. Wanneer de dimmer het vermogen of wattage niet aan kan dan werkt het licht of dimmen niet goed. Soms lijkt het goed te werken, maar dat kan betekenen dat de dimmer te zwaar belast is dit kan de levensduur van de dimmer verkorten en mogelijk andere schade veroorzaken.

Heb je hulp nodig bij het kiezen van een dimmer? Je kan altijd bij onze klantenservice terecht en we helpen je graag.

Snoerdimmer

Deze dimmer monteert je op het snoer. Je knipt het snoer op de hoogte waar je de dimmer wilt hebben door. Nu kan je beide delen van het snoer bevestigen aan een zijde van de dimmer. Op deze redelijk eenvoudige manier heb je jouw lamp voorzien van een dimmer. Zorg ook bij deze dimmer dat je een dimmer koopt die geschikt is voor de lamp. Ook is het goed om er op te letten of de dimmer goed bij de lamp past qua stijl. Deze dimmer zit redelijk in het zicht.

Vloerdimmer

Een vloerdimmer komt veel overeen met een snoerdimmer. Een verschil is dat de schakelaar van de vloerdimmer altijd op de vloer ligt. Jouw lamp koppel je eenvoudig aan de vloerdimmer en vervolgens steek je de stekker van de vloerdimmer in het stopcontact. De vloerdimmer zelf heeft een knop waarmee je de felheid van het licht van jouw lamp aanpast.

Stekkerdimmer

Een stekkerdimmer plaats je in het stopcontact en vervolgens doe je te stekker van de lamp in de stekkerdimmer. Zo kan je zonder al te veel moeite je lamp dimmen. De meeste stekkerdimmers hebben ook een aan-uitstand. Let wel goed op bij deze dimmer dat hij geschikt is voor de betreffende lamp.