Welke lichtkleur kiezen

Welke lichtkleur moet ik kiezen?

Alles ziet er beter uit met de juiste belichting. Je make-up, je outfit maar ook je huis! Daarom is het belangrijk om de juiste lichtkleur te kiezen in je verlichtingsarmaturen. Met deze blog helpen we je om de juiste keuze te kunnen maken.

Lichtkleur heeft invloed op je stemming 

Het is erg belangrijk om de juiste lichtkleur te kiezen in verschillende omgevingen. De lichtkleur heeft namelijk invloed op je stemming. Denk maar eens aan een warme kleurtemperatuur. Dit kan je doen denken aan bijvoorbeeld het licht van een zonsondergang. Bij deze sfeer maakt je lichaam zich op voor de nacht, hierdoor wordt je rustig van warm licht. Mensen zijn bij daglicht actief. Op kantoor wil je dan ook liever een helder daglicht creëren waardoor je harder gaat werken.

LED-lampen

De eerste generatie LED-lampen was vrij koud van lichtkleur. Veel mensen denken daarom dat LED altijd een kille, koude lichtkleur heeft. Maar tegenwoordig heb je LED-lampen in allerlei verschillende lichtkleuren. LED staat dus zeker niet meer gelijk aan een koele lichtkleur. Het aantal Kelvin is het enige wat iets zegt over de lichtkleur.

 

Bekijk onze LED lampen

  •  

Kelvin (K)

De kleurtemperatuur van LED lampen wordt uitgedrukt in Kelvin (K). De kleurtemperatuur bepaalt of het licht warm of juist koel oogt. Hoe lager de kleurtemperatuur, hoe warmer het licht. Een hogere kleurtemperatuur straalt een koeler licht uit. Vanaf 5000K spreken we van daglichtkleur. Koel wit licht zorgt voor een energieke en actieve sfeer wat ideaal is om bij te werken. Voor werkverlichting wordt dan ook vaak 3000K tot 5000K gebruikt. Op onze website kunnen de lichtbronnen makkelijk gefilterd worden op lichtkleur. Bekijk hier alle E27 LED lampen met een lichtkleur van 2700K.

 

 

De juiste kleurtemperatuur voor thuis 

Thuis zit de verlichting vrijwel altijd onder de 3000K. De meest voorkomende lichtkleur is 2700K. Dit licht is te vergelijken met normale halogeen verlichting of een gloeilamp. 2700K is zeer geschikt voor leefruimtes waar sfeer een belangrijke rol speelt. De kleur oogt namelijk wat gelig. Staat er bij een LED lamp “warm wit” aangegeven, dan is dat bijna altijd 2700K. Maar pas op dat je niet voor een te lage kleurtemperatuur kiest. 2200K of lager is te vergelijken met kaarslicht. Dit licht is zeer warm waardoor het minder prettig is om bij te lezen of te werken. 

We hopen dat de bovenstaande informatie je al een heel eind op weg helpt bij het kiezen van de juiste lichtkleur. Hieronder nog een overzicht met de meest voorkomende lichtkleur per ruimte. Met daarbij een voobeeld van een sfeervolle woonkamer met onze kopere Costel hanglamp

Woonruimte Aantal kelvin
Woonkamer 2700 tot 4000
Keuken 3000 tot 4000
Badkamer 3500 tot 4000
Slaapkamer 2700 tot 3000
Studeerkamer 4000 tot 5000