LED licht

De juiste lichtbron kiezen

Wanneer je een lamp koopt wordt deze meestal geleverd zonder lichtbron. Dit is prettig omdat je hierdoor zelf kan kiezen welke lichtbron je met het armatuur combineert. Tegenwoordig zijn vrijwel alle lichtbronnen LED lampen maar alsnog heb je de keuze uit honderden soorten LED lampen. Je kan kiezen uit allerlei vormen, kleuren glas, lichtkleuren en wattages. Maar het kan ook fijn zijn om te kijken of de lamp dimbaar is, te besturen is via een app of aan te passen is in kleur. 

Welke lichtbron heb je nodig?

Bij het kiezen van een lichtbron is het kiezen van de juiste fitting het belangrijkst. Als de fitting van de lamp niet hetzelfde is als de fitting van de lichtbron dan past deze niet. Gelukkig staat bij de lamp en bij de productspecificaties op onze website altijd aangegeven welke fitting de lamp heeft. Klik hieronder voor meer informatie over 

 

Welk wattage kies je?

LED lampen zijn energiezuinige lampen met een laag wattage. In een gemiddelde woning zorgt een LED lamp met een wattage tussen de 3w en 6w vermogen voor voldoende licht. Hierbij is het zo dat je wanneer je de lamp hoog hangt je kiest voor een lichtbron met een hoger wattage. Wil je een halogeenlamp vervangen met een LED lamp? Dan is de vuistregel dat je een LED lamp kan kiezen met een wattage van ongeveer 10% van de halogeenlamp (35w halogeen = 3,5w LED). Bekijk de onderstaande tabel voor meer informatie over het meest gekozen wattage per ruimte.

Ruimte Meest gekozen wattage (LED) Aangeraden lumen
Badkamer 5w-6w 200-400
Bureau 5w-6w 200-400
Buiten 5w-6w 200-400
Eetkamer (plafond) 6w-7w 400-500
Gang 3w-4w 100-200
Keuken (algemeen) 3w-4w 100-300
Keuken (werkblad) 5w-6w 300-400
Leeshoek 5w-6w 400-500
Slaapkamer 3w-4w 100-300
Sfeerverlichting kamer 3w-4w 100-300
Toilet 3w-4w 100-200

 

Welke lichtkleur wil je?

De lichtkleur wordt aangegeven in Kelvin. Hoe lager de temperatuur in Kelvin hoe warmer en sfeervoller het licht oogt. De meest voorkomende lichtkleuren bij lampen liggen tussen de 2200K en 6500K. Een LED lamp met een lichtkleur tussen 2200K en 3000K is een warm witte LED lamp en wordt het meest toegepast in ruimtes waar je sfeer wil zoals de woonkamer, slaapkamer of in een wachtruimte. 4000K is neutraal witte verlichting en wordt veel toegepast in kantoren, winkels en buiten. Een LED lamp met een lichtkleur boven de 6000K is een koud witte LED lamp. Dit licht wordt gebruikt in ruimtes waar goed zicht erg belangrijk is. Dit licht zie je terug bij bijvoorbeeld een tandarts maar ook een hobbyruimte of garage waar secuur werk wordt gedaan. Wil je dat de lamp jouw ruimte kan verlichten met alle kleuren van de regenboog? Kies dan voor een RGB LED lamp. Hiermee kan je alle kleuren kiezen die je wil. Bekijk het onderstaande blog voor meer informatie over lichtkleuren.

De lichtkleuren kunnen we onderverdelen in 3 categorieën:
- 1800K - 3000K: warm wit licht met een gele tot oranje gloed dat wordt gebruikt om sfeer te creëren.
- 4000K - 5000K: neutraal wit licht dat gebruikt wordt om je alert en actief te houden. Dit licht komt het meest overeen met daglicht.
- 6000K - 6500K: koud wit licht dat wordt gebruikt in ruimtes waar goed zicht erg belangrijk is. 

De meest voorkomende lichtkleuren bij LED lampen zijn:

Lichtkleur Type licht Toepassing
1800K  Kaarslicht Sfeerlicht thuis
2200K  Extra sfeervol wit Sfeerlicht thuis, bars, restaurants
2700K  Sfeervol wit Sfeerlicht thuis, bars, restaurants
3000K Warm wit Sfeerlicht thuis, restaurants, hotels, winkels, ontvangsthallen
4000K  Neutraal wit Werklicht studeerkamers, kantoren, scholen, showrooms, keukens, sporthallen
5000K Daglicht wit Werklicht kantoren, werkplaatsen, keukens, hobbyruimtes
6000K Koud wit Secuur werklicht hobbyruimtes, laboratoria, ziekenhuizen, garages, tandartspraktijken
6500K Extra koud wit Secuur werklicht hobbyruimtes, laboratoria, ziekenhuizen, garages, tandartspraktijken

De juiste kleurtemperatuur voor thuis 

Thuis kan je diverse lichtkleuren gebruiken voor verschillende ruimtes. Zo kan je voor het plafond in de badkamer kiezen voor sfeervol warm wit licht terwijl je bij de spiegel in de badkamer kiest voor 5000K licht om je kapsel of make-up perfect te kunnen zien. Over het algemeen kies je voor verlichting thuis voor lichtkleuren onder de 4000K.  

Woonruimte Aantal Kelvin
Woonkamer 2700K tot 4000K
Keuken 3000K tot 5000K
Badkamer 3500K tot 5000K
Slaapkamer 2700K tot 3000K
Studeerkamer 4000K tot 5000K

 

Wil je de lamp kunnen dimmen?

LED lampen zijn er in de dimbare en de niet dimbare variant. Het fijne aan een dimbare lamp is dat je de sterkte van het licht kan aanpassen. Je kan jouw vloerlamp even wat feller zetten wanneer je een boek leest en minder fel zetten wanneer je wil dat de lamp sfeervol licht geeft in de kamer. Bijkomend voordeel: als je de lamp dimt, dan verbruikt de lamp minder stroom. Als een lamp dimbaar moet zijn, dan is het van belang om een dimbare lichtbron te kiezen. De meeste lampen bevatten geen dimmer, dus om de lamp de kunnen dimmen is het nodig om een externe dimmer aan te sluiten. Je kan de lamp ook dimmen zonder externe dimmer wanneer je een smart LED lamp kiest. Bij deze lamp kan je de sterkte van het licht eenvoudig aanpassen via een app op jouw smartphone of tablet. Bekijk het onderstaande blog voor meer informatie over het dimmen van lampen.

 

Smart verlichting toepassen

LED lampen worden steeds slimmer en hebben steeds meer mogelijkheden. Zo zijn er smart LED lampen die je volledig kan besturen met je smartphone of tablet. Je kan de lamp zo eenvoudig dimmen, maar ook de lichtkleur aanpassen naar bijvoorbeeld blauw of roze kan simpel en snel via de app. Klik hier voor meer informatie over het instellen van smart lampen.

Met de 3-staps dimbare LED lampen is het mogelijk om LED lampen te dimmen zonder de muurschakelaar aan te hoeven passen naar een muurdimmer. Hierbij kan je de lichtsterkte van de LED lamp aanpassen naar 100%, 50% en 25%.

Dim-to-warm LED lampen zijn ideaal voor mensen die met een lichtbron meerdere sferen willen creëren. Wanneer je de dim-to-warm lichtbron dimt dan krijgt de lamp een warmere lichtkleur.

LED lampen met een sensor zijn fijn omdat deze lampen zelf aangaan en uitstaan wanneer je niet wil dat ze branden. Zo zijn er LED lampen met een bewegingssensor en LED lampen met schemersensor verkrijgbaar. Deze lampen gaan automatisch aan als ze beweging detecteren of detecteren dat het donker wordt.

  •