Wattage lumen

Het wattage van een lamp geeft aan hoeveel energie de lamp verbruikt. Welk wattage je nodig hebt voor jouw lamp is afhankelijk van de hoogte van de ruimte, het oppervlakte van de ruimte en hoe fel je de ruimte wil verlichten.

Tegenwoordig zijn vrijwel alle lampen LED lampen. Dit zijn energiezuinige lampen met een laag wattage. In een gemiddelde woning zorgt een LED lamp met een wattage tussen de 3w en 6w vermogen voor voldoende licht. Hierbij is het zo dat je wanneer je de lamp hoog hangt je kiest voor een lichtbron met sterker licht en dus een hoger wattage. Kies voor de eettafel bijvoorbeeld voor een 3w tafellamp en een 6w plafondlamp. Voor het verlichten van echt hoge ruimtes, zoals een magazijn, zijn lampen verkrijgbaar tot wel 250w.

Bij het kiezen van de juiste lichtbron wordt er ook gekeken naar de lichtopbrengst die nodig is voor een ruimte. De lichtopbrengst wordt uitgedrukt in lumen. Bekijk hieronder een overzicht van de meest gekozen wattage en aangeraden lumen per ruimte.

Ruimte Meest gekozen wattage (LED) Aangeraden lumen
Badkamer 5w-6w 200-400
Bureau 5w-6w 200-400
Buiten 5w-6w 200-400
Eetkamer (plafond) 6w-7w 400-500
Gang 3w-4w 100-200
Keuken (algemeen) 3w-4w 100-300
Keuken (werkblad) 5w-6w 300-400
Leeshoek 5w-6w 400-500
Slaapkamer 3w-4w 100-300
Sfeerverlichting kamer 3w-4w 100-300
Toilet 3w-4w 100-200

Traditionele lamp vervangen voor een LED lamp
Wil je een halogeenlamp vervangen met een LED lamp? Dan is de vuistregel dat je een LED lamp kan kiezen met een wattage van ongeveer 10% van de halogeenlamp (35w halogeen = 3,5w LED). 

  •  

 

Informatie over lumen en luxwaarden

Hoeveel lux heb je nodig op werk of in huis? En hoe zit het met lumen? Welke wattage heb ik nodig? Allemaal vragen die er toe doen bij het kiezen van de juiste verlichting. Drie belangrijke begrippen die behandeld worden:

1. Wattage: Watt / wattage geeft aan hoeveel stroom er wordt verbruik.

2. Lumen: De eenheid lumen geeft de lichthoeveelheid aan. Hoeveel verlichting/licht een lamp geeft.

3. Lux: De daadwerkelijke hoeveelheid licht op de werkvloer.

 
Voorbeeld:
 
Een lamp kan 500 lumen hebben. Wanneer deze lamp 10 meter hoog hangt ervaar je minder licht dan dat deze zelfde lamp op 3 meter hoogte hangt. Het aantal lux geeft dus de hoeveelheid licht op de werkvloer aan. Het aantal lumen wat nodig is wordt ook per vierkante meter uitgedrukt in lux.

* 1 lux = 1 lumen per vierkante meter. 

Hoeveel lux per ruimte?

De aanbevelingen van de lux waarden zijn gebaseerd op de door de Europese unie gestelde NEN normen. Bereken zelf hoeveel lumen jij nodig hebt: Zelf lumen berekenen.

 

Kies hier jouw ruimte om te zien welke luxwaarde hierbij hoort:

- Woonruimte

- Kantoorpanden

- Bedrijfshal/ Industrie

- Sportaccommodaties

- Parkeergarages

 

Woonruimte verlichting

Woonruimte Aantal lux
Eetkamer tafel 300 – 500
Badkamer 200 – 400
Verlichting buiten 200 – 400
Boek lezen 500 – 700
Keuken 300 – 500

 

Bekijk onze woonruimte verlichting

Het is belangrijk om de juiste woonruimte verlichting te kiezen. De woonruimte verlichting heeft invloed op het leefklimaat in verschillende ruimtes. Wij bieden een ruim assortiment aan woonruimte verlichting. Je vind alles bij Lampgigant van binnen wandlamp tot binnenlamp met beweging sensor.

 

  •  

 

Kantoorpand verlichting

Kantoorpanden Aantal lux
Werkplek 500
Vergaderruimte 500
Gang 100
Receptie 300
Archief 200
Kantine 200

 

Bekijk onze kantoorverlichting

Iets wat onmisbaar is op kantoor, is goede kantoorverlichting. Voor de ideale werkomstandigheden is het belangrijk om de juiste hoeveelheid licht te hebben. Dit bevordert de productiviteit van medewerkers en de sfeer wordt er beter op. Het licht in een kantoor straalt ook de merkidentiteit van het bedrijf uit. Dus, hoe wil je jouw bedrijf of organisatie neerzetten? Wat wil je uitstralen? Ontdek hieronder de verschillende categorieën die voor de optimale verlichting zorgen in jouw kantoor. Na het kiezen van de categorie is het mogelijk om op kleur en materiaal te filteren.

 

  •  

 

Bedrijfshal / Industrieverlichting

Bedrijfshal/Industrie Aantal lux
Magazijn / Opslag 100
Expeditie en verpakkingsruimte 300
Metaalbewerking / Werkplaats 300
Gangpad 150
Assemblage: / Montage 300
Laboatorium / Precisie werk 500

 

Bekijk onze bedrijfshal/ industrie verlichting

Een bedrijfshal is vaak een grote ruimte met veel verlichting. In veel bedrijfshallen worden nog halogeen TL-lampen gebruikt. Deze lampen zijn minder zuinig en zorgen voor meer energiekosten. Het is daarom aan te raden om gebruik te maken van LED TL lampen. Deze zijn een stuk zuiniger en daardoor snel terugverdiend. Na het kiezen van de categorie is het mogelijk om op kleur en materiaal te filteren.

 

  •  

 

Schoolverlichting

Scholen Aantal lux
Klaslokaal 300
Collegezaal 500
Praktijklokaal 750
Tekenlokaal 800
Toilet 100
Gymzaal 375

 

Bekijk onze schoolverlichting

 

  •  

 

Sportaccommodatieverlichting

Sportaccommodaties Aantal lux
Gymzaal 300
Sporthal 500
Fitness / Vechtsport 200
Zwembad 300

 

Bekijk onze sportaccommodatie verlichting

Een sportaccomadatie is vaak een grote ruimte met veel verlichting. In veel sportaccomodaties worden nog halogeen TL-lampen gebruikt. Deze lampen zijn minder zuinig en zorgen voor meer energiekosten. Het is daarom aan te raden om gebruik te maken van LED TL lampen. Deze zijn een stuk zuiniger en daardoor snel terugverdiend. 

 

  •  

 

Parkeergarageverlichting

Parkeergarages Aantal lux
Parkeervakken 75
Rijsbaan 75
Lift en trappenhuis 100
Kassa / betaalautomaat 300

 

Bekijk onze parkeergarage verlichting

Een parkeergarage is vaak een grote ruimte met veel verlichting. In veel parkeergarages worden nog halogeen TL-lampen gebruikt. Deze lampen zijn minder zuinig en zorgen voor meer energiekosten. Het is daarom aan te raden om gebruik te maken van LED TL lampen. Deze zijn een stuk zuiniger en daardoor snel terugverdiend. 

 

  •  

 

Hoeveel lampen / wattage per ruimte?

Het aantal lampen per ruimte is afhankelijk van het type ruimte (magazijn, kantoor, etc.), de hoogte van de ruimte en het oppervlakte van de ruimte. Zie hierboven uitgelegd hoeveel lux nodig is per ruimte. Bij zo goed als elke lamp staat het wattage weergegeven. Daarbij staat het aantal lumen in de meeste gevallen ook weergegeven. Wanneer dit niet zo is kan je dit ook zelf eenvoudig omrekenen met behulp van het wattage. 

Zelf berekenen

Het aantal lumen wat nodig is per vierkante meter wordt uitgedrukt in lux.
1 lux = 1 lumen per vierkante meter. 

Bij het kiezen van de juiste verlichting volg je de volgende stappen:

1. Bepaal de gewenste lichtsterkte 
2. Bepaal de oppervlakte van de ruimte
3. Bereken het aantal lumen dat nodig is

Een voorbeeld: 
Je wil een kantoorplek verlichten. De gewenste lichtsterkte voor kantoorwerk is 500 lux. De oppervlakte van je werkplek is 20 m2. Het aantal lumen dat nodig is om jouw werkplek goed te verlichten is dus: 500 * 20 = 10.000 lumen. 

Hoeveel lampen zijn dit?

Met een lamp van 4000 lumen per lamp kan je circa 3 lampen toepassen in een ruimte van 20 m2

 

Hoeveelheid lumen / wattage voor thuis

Wattage voor thuis Aantal lumen LED-lamp Watt Spaarlamp Watt
Tafel eetkamer 300 - 500 6 of 7  8
Badkamerverlichting 200 - 400 5 of 6 5 of 8
Verlichting buiten 500 - 700 5 of 6 5 of 8
Boek lezen 500 - 700 6 of 7 8
Keuken 300 - 500 6 of 7 8 of 12

 

Rekenhulp

1. Hoeveel m2 is je ruimte?

2. Hoeveel lumen is aanbevolen voor jouw type ruimte? (kantoor, werkplaats,..). Zie hierboven de aanbevolen aantal lumen

3. Doe het aantal m2 x het aantal benodigde lumen

4. Verhoog het aantal benodigde aantal lumen wanneer je een hoge ruimte hebt. 

5. Deel de gecorigeerde hoeveelheid lumen die je nodig hebt door het aantal lumen die de lampen opleveren die je ziet. Zo weet je hoeveel lampen je ongeveer nodig hebt.

Bij het uitrekenen van het aantal benodigde lampen moet je ook op je gevoel afgaan. Bijvoorbeeld de lengte / breedte verhouding. Als een ruimte erg smal is (bijvoorbeeld 3 meter breed) dan ga je niet snel 2 lampen naast elkaar hangen.

Daarbij verschilt ook elke ruimte. De ene ruimte staat vol met kasten en de andere is kaal en wit. Met de bovenstaande uitleg heb je een goede rekenhulp, in combinatie met het gezonde verstand lukt het zeker om tot de benodigde hoeveelheid lampen te komen. Mocht je hierbij hulp nodig hebben dan kan je één van onze lichtadviseurs om hulp vragen!